Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Для чого потрібен масаж немовлятам
01 жовтня 2019

Для чого потрібен масаж немовлятам

Інтелектуальний розвиток малюка першого року життя тісно пов'язаний з його фізичним розвитком.
Для чого потрібен масаж немовлятам

Чим активніше батьки займаються з немовлям, тим швидше він зростає і розвивається. Так як дитина першого року не вміє ходити і його рухова активність дещо обмежена, додатково розвивати немовля можна за допомогою масажу.


Для чого потрібен масаж дитині грудного віку і обов'язково його робити — широко поширенийе питання серед батьків. Більшість не розуміє, навіщо масаж маленькій дитині навіть незважаючи на запевнення лікаря, що профілактичний масаж корисний практично будь-якому малюкові! Він не тільки сприяє прискореному розвитку дитини, але і дозволяє отримувати більше материнської ласки і тепла, що так важливо в перші роки життя.


Масаж немовляті, залежно від призначення, може бути лікувальним і профілактичним.


Що дає масаж немовляті? Як профілактичний, так і лікувальний масаж приносить величезну користь для маляті, а саме:


  • Покращує стан нервової системи, заспокоює дитину.
  • Сприяє розвитку головного мозку, а це — запорука швидкого розвитку, освоєння нових навичок.
  • Нормалізує м'язовий тонус і силу, готує м'язи до навантажень — масаж допомагає дитині правильно і легше перевертатися, повзати, сідати і ін.
  • Покращує роботу шлунково-кишкового тракту, а саме — покращує апетит і перистальтику, полегшує відходження газів і дефекацію, знімає здуття живота.
  • Покращує кровопостачання органів і мікроциркуляцію.
  • Нормалізує обмін речовин.
  • Підвищує імунітет.
  • Збільшує обсяг рухів в суглобах.
  • Нормалізує сон.
  • Покращує настрій дитини і стабілізує його поведінку, так як вона в більшій частині залежать від фізичного контакту.

Чи обов'язково робити масаж немовляті?


Чи потрібно робити масаж немовляті? На думку педіатрів і неонатологів, в масажі потребують всі діти — як здорові, так і діти з будь-якою патологією.


Особливо корисний масаж недоношеним діткам, малюкам з м'язовим гіпер-, або гіпотонусом, із зайвою масою тіла, або ж, навпаки, з гіпотрофією, з деформаціями хребта, а також при порушеннях сну і недостатню активність дитини.


З профілактичною метою масаж також дуже корисний. В першу чергу тим, що дарує дитині мамині дотику і тепло!


Після запитання, чи обов'язково робити масаж грудничку, батьків часто цікавить з якого віку можна його проводити. При відсутності протипоказань масаж грудничку можна робити вже через кілька днів після народження.


Протипоказань до масажу у немовляти досить мало. Серед них:


  • висока температура тіла,
  • інфекційні захворювання в гострій формі,
  • підвищена ламкість судин і кісток,
  • важка форма атрофії,
  • велика пупкова, пахова або стегнова грижі, коли є ризик випадання або обмеження органів черевної порожнини,
  • туберкульоз.

Показання для різного виду масажу немовляті


Коли потрібен масаж немовляті, або масаж грудничку? Показання до даної процедури дуже широкі і включають цілий ряд патологічних станів і захворювань (якщо мова йде про лікувальний масаж). Профілактичний масаж немовляті проводять без особливих показань, з метою поліпшення стану здоров'я дитини, прискорення його фізичного і психоемоційний розвитку, запобігання розвитку різної патології.


Отже, лікувальний масаж немовляті доцільний в наступних випадках:


  • Захворювання опорно-рухового апарату (наприклад, вроджені вивихи, захворювання суглобів і м'язів, гіпер-, або гіипотонус м'язів, дисплазія, клишоногість, плоскостопість та ін.).
  • Захворювань шлунково-кишкового тракту і внутрішніх органів (гіпотрофія, гіпертрофія, дитяча колька, розлади стільця і ​​ін.).
  • Захворювань нервової системи.
  • Захворювання органів дихання (плеврити, бронхіти, бронхіальна астма, риніти).

Існує кілька видів масажу для малюка — профілактичний, лікувальний і корекційний.


Коли немовляті потрібний профілактичний масаж?


Коли робити масаж грудничку з профілактичною метою? Даний вид масажу можна робити практично всім малюкам. Легкий масаж дитині у вигляді погладжування ручок, ніжок, спинки можна виконувати вже з перших тижнів життя. Це сприятливо впливає на загальний стан новонародженого, покращує його сон, психо-емоційний стан. Це пов'язано з тим, що свої перші враження малюк отримує саме через дотики мами. Ніжність і тепло, які виходять від такого тактильного контакту, дозволяють малюкові відчувати материнську любов і захист.


Велика кількість спостережень показали, що чим раніше дитині починають робити масаж, тим швидше вона додає в вазі, що пояснюється зниженням рівня гормону стресу і підвищенням імунітету.


Коли грудничку потрібен лікувальний масаж?


Коли немовляті потрібно робити масаж з лікувальною метою? Лікувальний масаж більш складний і передбачає більш складні прийоми з натисками. Тому його слід робити суворо за показаннями лікаря. Коли можна робити масаж грудничку згадувалося вище (показання). Лікувальний масаж радиться робити не раніше 3-4-го тижня життя.


Коли немовляті робити корекційний масаж?


Коли грудничку потрібен масаж корекційний? Корекційний масаж застосовують для того, щоб закріпити результати, отримані за допомогою лікувального масажу і запобігти повторному прояв проблеми. Також призначається педіатром і проводиться тільки професійним масажистом.


Скільки разів на день робити масаж малюку


Часто батьки не знають, як часто і скільки разів на день робити масаж немовляті. Якщо мова йде про профілактичний масаж, робити його слід щодня по одному разу на добу, тривалістю 5-20 хвилин. Проводити масаж через 40 хвилин після їжі або за 25-30 хвилин до їжі. Скільки разів робити масаж малюку з лікувальною метою призначає лікар.


Як робити масаж малюку


Як робити масаж немовляті? Профілактичний масаж можуть проводити батьки, а лікувальний найкраще довірити професіоналу. Батькам самостійно не рекомендується робити лікувальний масаж, оскільки, не маючи поглиблених знань в анатомії і фізіології малюка, можна легко йому нашкодити.


Що стосується профілактичного масажу, то роблячи його ласкаво, без різких рухів і при цьому постійно спостерігаючи за реакцією малюка, нашкодити практично неможливо.


На сьогодні існують різні техніки, як робити масаж немовляті. Це може бути, наприклад, погладжування, розтирання, розминка, вібрації. У лікувальному масажі притаманні натискання.



Ефективний лікувальний масаж немовляті в Києві в клініці Консиліум Медікал


Де зробити масаж немовляті в Києві? На сьогодні така послуга, як масаж грудничку дуже популярна. Її пропонують безліч клінік Києва і з недавнього часу, з відкриттям педіатричного відділення, вона стала доступна і в клініці Консиліум Медікал.


Тут Ваш малюк отримає не тільки ефективний лікувальний масаж, а й повноцінний огляд педіатра, а також нові емоції, теплоту і ласку!


Записатися на масаж немовляти в Києві, в Консиліум Медікал можна по телефону, або на сайті клініки!

схожі статті
  • Що таке і навіщо потрібен патронаж
    30 вересня 2019
    Що таке і навіщо потрібен патронаж

    На сьогоднішній день жінку, що народила і дитину за умов нормальних фізіологічних пологів і відсутності патології у новонародженого, виписують не пізніш як через три дні.

    докладніше