Дієта після нападу жовчнокам'яної хвороби
Дозволені харчові продукти при каменях в жовчному міхурі
При запаленні жовчного міхура хворому дозволяється вживати такі продукти як:
- М'ясо кролика, індички, яловичини, курятини, молочні сосиски та докторську ковбасу
- Риба нежирних сортів: відварена або приготована на пару (тріску, хек, минтай та ін.);
- Овочі: солодкий перець, картопля, кабачки, брюссельська капуста;
- Каша: гречана, вівсяна, рисова;
- Молочна продукція: знежирене молоко, вершкове масло, сир;
- Трави: петрушка, селера, рукола;
- Напої: неміцний чай, компот, ромашковий настій, натуральні соки та відвар шипшини.
Дотримання дієти при ЖКХ дозволяє знизити кількість холестеролу в крові. Перші результати будуть помітні вже через кілька днів після переходу на програму здорового харчування.
Краща дієта при каменях в жовчному міхурі
При калькульозному холециститі дієта передбачає п'ятиразове харчування дрібними порціями. Лікарі-гастроентерологи рекомендують комбінувати такі страви та продукти:
- Перший сніданок: вівсяна або рисова каша, картопляні оладки, котлети на пару, манна каша, галетне печиво, омлет;
- Другий сніданок: запечене яблуко, чорнослив, кисіль, сир або перекус іншими дозволеними продуктами;
- Обід: овочеві бульйони, супи з додаванням круп та вермішелі, борщі без обсмаженої заправки, рисовий суп, крем-суп з брюссельською капустою або цвітною капустою, відварене філе, чай;
- Полудень: легкий перекус вінегретом, бутербродом з кабачковою ікрою, гарбузова каша, компот;
- Вечеря: картопляне пюре, відварна риба, молочний чай, компот та галетне печиво.
- Свіжу випічку, борошняне зі здобного тіста, чорний хліб;
- Кисломолочну продукцію підвищеної жирності;
- Яєчні жовтки;
- Гриби;
- Жирну рибу та м'ясо;
- Помідори;
- Крупи: пшоняна, перлова, ячна;
- Консервована їжа, копченості, ковбаса;
- Приправи та прянощі;
- Напівфабрикати;
- Кислі яблука, диню;
- Капусту кислу та сиру;
- Каву, міцний чай, алкоголь.
Заборонені продукти при каменях в жовчному міхурі
При запаленні жовчного міхура можна вживати їжу, яка посилює жовчовиділення. В основному це стосується продуктів з високим вмістом холестерину тугоплавких жирів.
При дієті лікарі-гастроентерологи забороняють вживати такі продукти:
Дієта після нападу жовчнокам'яної хвороби має бути максимально різноманітною, тому кожен день намагайтеся придумувати різні комбінації блюд. Їжу краще вживати за встановленим графіком, а інтервал між вживанням не повинен перевищувати трьох годин.
Для отримання консультації та складання програми харчування звертайтеся за допомогою до лікаря-гастроентеролога клініки «Консиліум Медікал»
.