Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Приступ холециститу: що потрібно робити при загостренні
24 листопада 2020

Приступ холециститу: що потрібно робити при загостренні

Холецистит — це запалення жовчного міхура та слизової оболонки, викликане інфекційними збудниками. Симптоми захворювання можуть з'явитися в найнесподіваніший момент. Тому кожен пацієнт з хронічною формою або людина, яка знаходиться у групі ризику, повинна знати, що робити при нападі холециститу.
Приступ холециститу: що потрібно робити при загостренні

Невідкладна допомога при холециститі


При загостренні захворювання без зволікання викликайте швидку допомогу або приходьте до лікаря-гастроентеролога. Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням та не намагайтеся застосовувати народні способи з Інтернету. Особливо не вживайте знеболювальні препарати та не прикладайте до правого боку теплу грілку. Ці дії можуть лише на час зняти симптоматику, але не долають проблему в корені.


Домашнє самолікування — лише даремно витрачений час. За цей період хвороба ускладнюється настільки, що незабаром може виникнути необхідність у видаленні жовчного міхура.


У разі моментального звернення до лікаря при загостренні холециститу, лікування гострої форми захворювання займає 2-3 дні, а всі ознаки недуги зникнуть протягом тижня.

Що робити при нападі хронічного холециститу


Пацієнтам з діагностованим хронічним холециститом можна зробити внутрішньом'язовий укол спазмолітика та чекати на ослаблення симптомів в теплому ліжку. Після зняття загострення потрібно відвідати лікаря-гастроентеролога та отримати клінічні рекомендації щодо подальшої терапії. У більшості випадків при загостренні хронічного холециститу лікарі призначають:


  • голодування на кілька днів;
  • дотримання дієти;
  • обмеження фізичних та психоемоційних навантажень.

Самостійно боротися з нападом холециститу можна лише за відсутності каменів у жовчному міхурі та призначення лікарем відповідних клінічних рекомендацій.


При діагностуванні хвороби Ви повинні постійно спостерігатися у лікаря-гастроентеролога, щоб він оцінював динаміку лікування та за потреби вносив зміни у програму терапії.