Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Методи лікування каменів в жовчному міхурі без операції
06 жовтня 2020

Лікування ЖКХ без операції

ЖКХ — це хронічна жовчнокам'яна хвороба, яка супроводжується утворенням каменів у жовчному міхурі. Розвиток патології обумовлений порушенням циркуляції жовчі жирних кислот між печінкою та шлунково-кишковим трактом, пов'язаним з поганим обміном речовин. Ці процеси призводять до кристалізації жовчі, подальшого випадання в осад та утворення конкрементів.
Методи лікування каменів в жовчному міхурі без операції

У більшості випадків люди не знають про наявність каменів до проведення УЗО або появи нападів жовчних кольок. При виникненні симптомів захворювання пацієнти не поспішають звертатися до лікаря, оскільки бояться хірургічного втручання. Поспішаємо Вас заспокоїти: сучасна медицина знає, як розчинити камені в жовчному міхурі без операції консервативним способом. У нашій статті ми поговоримо про застосовувані методи та їх особливості.


Методи лікування каменів в жовчному міхурі без операції


ЖКХ може протікати без симптомів або проявлятися ознаками жовчних кольок та гострого холециститу. Пацієнтам, у яких спостерігається безсимптомний перебіг захворювання та виявлено конкременти невеликого розміру, необхідно регулярно проходити УЗО та спостерігатися у лікаря-гастроентеролога.


Видалення каменів з жовчного міхура без операції показано в наступних випадках:

  • Відсутність ускладнень;
  • Діаметр каменів не перевищує 2 см;
  • Загальна тривалість перебування конкрементів у порожнині жовчного міхура не більш ніж 2 роки;
  • Порожнина жовчного міхура заповнена камінням не більш ніж на 1/3.

Для початку фахівець призначає дієту, яка виключає гостру, жирну, смажену їжу та продукти без вмісту холестерину, а також алкоголь та газовані напої. У меню входять лише корисні продукти, які легко засвоюються організмом. У разі загострення пацієнтові показано 3-денне голодування та подальше дробове харчування 5-6 разів на день. Бажано харчуватися за встановленим графіком.


Медикаментозна терапія

Часто у нас запитують, чи можна позбутися від каменів у жовчному міхурі без операції за допомогою препаратів. Так, серед лікарських засобів застосовуються:


  • Холінолітики та спазмолітики для зняття спазму проток та вільного виведення жовчі;
  • Урсодезоксихолева кислота, яка сприяє розчиненню каменів;
  • При розвитку холециститу — антибактеріальні засоби з пробіотиками, ферментами та антрацитами.

Разом з дієтою та вживанням препаратів пацієнт повинен вести рухливий спосіб життя та займатися лікувальною фізкультурою. Поєднання правильного способу життя, режиму харчування та медикаментозної терапії дозволяє уникнути нападів печінкових кольок та ускладнень ЖКХ.


При калькульозному холециститі, що супроводжується нападами жовчної кольки та потовщенням стінок жовчного міхура, лікування ЖКХ без операції буде неефективним. У цьому випадку призначається холецистектомія.


Лікарі-хірурги медичного центру «Консиліум Медікал» проводять оперативне втручання лапароскопічним методом, який вважається найменш травматичним та найбезпечнішим. Але навіть після цієї операції пацієнт повинен дотримуватися дієти та спостерігатися у лікаря-гастроентеролога.