Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Методи лікування каменів у жовчному міхурі
20 грудня 2018

Методи лікування каменів у жовчному міхурі

Камені в жовчному міхурі утворюються при жовчнокам'яній хворобі, відомої також як холелітіаз.
Методи лікування каменів у жовчному міхурі

Вони можуть мати різний склад, розміри, форму, бути одиничними або множинними.


  • Різновид каменівЗалежно від складу розрізняють такі види каменів:
  • Холестеринові — на 70% і більше складаються з холестерину. Утворюються переважно в жовчному міхурі
  • Чорні — складаються з білірубінату кальцію та полімеризаційного білірубіну. Також в більшості випадків утворюються в жовчному міхурі
  • Коричневі — складаються з некон'югованого білірубіну та гідролізатів фосфоліпідів. Утворюються переважно в жовчовивідних протоках

Відрізнятися може й структура каменів. Так, конкременти можуть бути кристалічними, волокнистими, шаруватими, аморфними.


Поодинокі камені незначних розмірів можуть ніяк не впливати на стан пацієнта, але при тривалій наявності каменів в жовчному міхурі, при їх множинності, або значних розмірах, розвивається запальний процес, порушується утворення та відтік жовчі. Крім цього, проходження каменю по жовчних протоках нерідко викликає напад печінкової коліки — нестерпним, різким болем в правому підребер'ї. У більшості випадків жовчнокам'яна хвороба протікає все ж безсимптомно.


Більш характерно захворювання для осіб жіночої статі. Ризик утворення каменів також збільшується з віком.


ОжирінняПричини утворення каменів різні — це й зміни реологічних властивостей жовчі та запальні процеси у жовчному міхурі й особливості харчування, генетична схильність, цукровий діабет, ожиріння, захворювання печінки та інші причини жовчокам'яної хвороби мають важливе значення при виборі методу лікування ЖКБ.


На сьогодні в лікарській практиці застосовуються різні методи лікування каменів в жовчному міхурі — медикаментозні, немедикаментозні консервативні, хірургічні. Крім цього, чималою популярністю користуються й народні методи лікування каменів в жовчному міхурі.


Далі в статті розповімо детальніше, як усунути камені в жовчному міхурі, лікування яким з методів є найбільш ефективним, а також коротко ознайомимося з кожним з методів.



Камені в жовчному міхурі хірургічне лікування


Лікувати камені в жовчному міхурі можна різними методами. Найбільш ефективним, все ж, вважається при ЖКБ (камені в жовчному міхурі) хірургічне лікування. Лікування за допомогою хірургічної операції показано в наступних випадках:


  • Камені займають більше 1/3 всього обсягу жовчного міхура
  • Жовчокам'яна хвороба супроводжується частими нирковими коліками
  • Жовчокам'яна хвороба протікає з ускладненнями

Коли є камені в жовчному міхурі хірургічне лікування полягає у видаленні жовчного міхура разом з конкрементами та може проводитися двома методами — відкритим та лапароскопічним. Відкрита холецистектомія проводиться через значний розріз у правому підребер'ї.Лапароскопія


Лапароскопічна операція вважається менш травматичною та на сьогодні більш популярна серед пацієнтів з ЖКХ. Лапароскопічне лікування каменів в жовчному міхурі виконується за допомогою лапароскопа — спеціального ендоскопічного інструменту, забезпеченого джерелом світла та камерою. Доступ до жовчного міхура здійснюється шляхом формування декількох невеликих отворів в правому підребер'ї. Тому операція вважається безпечною і відрізняється мінімальним ризиком розвитку післяопераційних ускладнень!



Лікування каменів у жовчному міхурі без операції


Лікування каменів в жовчному міхурі без операції також існує. Однак, до консервативних методів терапії рекомендується вдаватися лише на початкових стадіях захворювання, без вираженої симптоматики. При каменях в жовчному міхурі лікування без операції може здійснюватися наступними методами:


  • Медикаментозна терапія
  • Літотрипсія — неінвазивне дроблення каменів
  • Народні методи лікування

Слід пам'ятати, що лікування каменів в жовчному міхурі без операції може спровокувати міграцію каменів по жовчних протоках і призвести до ниркової кольки. Тому таке лікування слід проводити під наглядом лікаря!



Жовчокам'яна хвороба: медикаментозне лікування


При ЖКБ лікування медикаментозне доцільно лише на ранніх стадіях захворювання. Крім цього, при такій патології, як жовчокам'яна хвороба, медикаментозне лікування може проводитися тільки в разі, якщо:


  • Розмір каменів не перевищує 15 мм
  • Скорочувальна функція жовчного міхура збережена

Медикаментозне лікуванняЯкщо є камінь в жовчному міхурі — лікування направлено на хімічне розщеплення конкрементів. Застосовуються переважно препарати жовчних кислот — Урсохол, Урсофальк, Холудексан, Укрлів та ін. При ЖКБ медикаментозне лікування в середньому триває 12-18 міс. Після успішного медикаментозного лікування рекомендується робити хоча б раз на півроку УЗД-моніторинг рецидиву каменів.



Лікування каменів в жовчному міхурі народними методами


Лікування каменів в жовчному міхурі народними методами може проводитися тільки після консультації лікаря. Самолікування може призвести до небажаних наслідків, як мінімум — до ниркової коліки. Також не слід забувати, що при холелітіазі (камені в жовчному міхурі) народні методи лікування можуть застосовуватися лише як доповнення до основної терапії, тільки на ранніх стадіях захворювання та при незначних розмірах каменів.


  • Буряковий сиропЯк запевняють народні цілителі, допоможуть усунути камені в жовчному міхурі народні методи лікування такі, як наприклад:
  • Спиртова настоянка з барбарису
  • Сік квашеної капусти, який рекомендують приймати по півсклянки до їжі протягом 2 міс.
  • Буряковий сироп.
  • Збори з таких трав, як полин, перцева м'ята, суниця, кріп

Існує величезна кількість народних рецептів. Перед тим, як зупиняти свій вибір на одному з них, слід ознайомитися з відгуками та проконсультуватися зі своїм лікарем!

схожі статті
  • Жовчокам'яна хвороба
    03 грудня 2018
    Жовчокам'яна хвороба

    Жовчнокам'яна хвороба (ЖКБ), або холелітіаз — це захворювання, яке характеризується утворенням конкрементів (каменів) у жовчному міхурі та/або в жовчних протоках.

    докладніше