Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Ускладнене дихання носом: причини і лікування
13 січня 2020

Ускладнене дихання носом: причини і лікування

Ускладнене носове дихання — найбільш типовий симптом розладів порожнини носа і носових пазух. Без належного лікування до закладеності носа можуть приєднуватися ускладнення, викликані хронічним кисневим голодуванням.
Ускладнене дихання носом: причини і лікування

Якщо пацієнту постійно важко дихати носом, найчастіше потрібна повноцінна медична допомога у вигляді операції або медикаментозної корекції. Вчасно усунена при ускладненому диханні носом причина не викликатиме погіршення стану, що вбереже від неприємних наслідків.



Наслідки поганого носового дихання


Ускладнене дихання носом — не тільки симптом, а й причина багатьох захворювань. Хронічний дефіцит кисню в крові, пов'язаний з описаним порушенням дихання, несприятливо впливає абсолютно на всі органи.


Для компенсації викликаного ускладненим диханням через ніс кисневого голодування серцю доводиться перекачувати великі обсяги крові, що призводить до підвищення артеріального тиску. Проблема посилюється ще більше, якщо для полегшення дихання пацієнт вдається до судинозвужувальних крапель. Ці речовини схожі з природним адреналіном і так само підвищують тиск крові.


У пацієнтів, яким складно дихати носом під час сну, розвивається хропіння. Це призводить до нічних зупинок дихання, збільшенню кисневого голодування, безсонні.


При ускладненому диханні носом зазвичай з'являються млявість, постійна втома, знижується концентрація уваги і працездатність. Ці явища — закономірні наслідки кисневого голодування, порушення сну і вживання судинозвужувальних препаратів.


Окремо стоїть проблема медикаментозної залежності від крапель в ніс. Дуже часто при ускладненому диханні носом лікування, а вірніше, самолікування, полягає в неправильному використанні судинозвужувальних крапель. Навіть 5-ти денне використання таких речовин може призводити до важкої хімічної та психологічної залежності, так як створюється ілюзія, що краплі «дарують» вільне дихання.



Причини труднощів носового дихання


За тривалістю існування можна розділяти гостру і хронічну закладеність носа. У разі гострого ускладненого дихання причиною найчастіше служить набряк слизової через вірусні інфекції, хімічного подразнення, наявності стороннього тіла в порожнині носа.


Якщо пацієнту складно дихати носом постійно або симптоми з'являються регулярно, говорять про хронічну патологію. В такому випадку проблеми дихання через ніс можуть бути викликані такими станами, як: Причины затрудненного дыхания.jpg


●       вазомоторний риніт,

●       алергічний риніт,

●       викривлення носової перегородки,

●       поліпи носа,

●       гіпертрофія раковин носа,

●       синусити,

●       новоутворення та інше.


Найбільш ефективне при ускладненому диханні носом лікування можливо лише при точному виявленні причини. Тому обов'язковою є правильна діагностика.



Діагностика проблем


Важке дихання носом має безліч причин, точно розібратися в яких може тільки грамотний лікар. Як правило, діагностика починається з опитування і лікарського огляду порожнини носа. Уже на першому прийомі вдається виявити поліпи носа, викривлення носової перегородки, прояви хронічного риніту.


Джерело поганого дихання носом не завжди розташоване на поверхні. В такому випадку допомагають зручні ендоскопічні інструменти для обстеження. У такому випадку лікар може не тільки оглянути важкодоступні місця, а й отримати збільшене чітке відеозображення.


Часто при проблемах дихання через ніс призначають додаткові обстеження. Серед найбільш інформативних варто виділити комп'ютерну томографію та МРТ, алергологічні аналізи.



Сучасні методики лікування


Якщо погане дихання носом не має анатомічного фундаменту, починати лікування можна з консервативних методик. Лікар може призначати гормональні, антиалергенні або будь-які інші спреї або краплі, фізіопроцедури, промивання. Ефективним може бути лікування у алерголога, рефлексотерапія.


Проте, найчастіше пацієнтам важко дихати носом через об'єктивні анатомічні перешкоди: розростання слизової носа, поліпів або викривлення носової перегородки. В такому випадку стійкий, швидкий і відчутний ефект може дати лише операція.


Найчастіше актуальними для полегшення дихання є такі втручання:


Септопластика.jpg ●       висічення гіпертрофованої слизової носа,

●       септопластика (вирівнювання перегородки носа),

●       видалення поліпів пазух,

●       часткова резекція носових раковин.


У нашій клініці є всі умови для виконання найбільш ефективних операцій при поганому носовому диханні. Лікарі досконало володіють класичними, ендоскопічними та лазерними методиками, слідують принципам сучасної доказової медицини.


Уже на першому прийомі лікар центру відповість, чому складно дихати носом саме у Вашому випадку і пояснить, як можна найбільш сприятливо вилікувати патологію. Якщо проблему можна вирішити без операції, Ви отримаєте докладні інструкції по консервативній корекції симптомів і причин. Якщо без операції не обійтися, втручання буде проведено на найвищому рівні.


Комфортний стаціонар, уважні і освічені лікарі, новітнє обладнання, точне проходження міжнародних протоколів лікування гарантують найкращі з можливих результати.

схожі статті
  • Вазомоторний риніт: чим відрізняється лікування у дорослих і дітей
    24 серпня 2018
    Вазомоторний риніт: чим відрізняється лікування у дорослих і дітей

    Хронічне захворювання, яке супроводжується розширенням кровоносних судин, неможливістю їх самостійного звуження і, як наслідок, постійний набряк слизової носа — так можна визначити вазомоторний риніт. Лікування цього захворювання безпосередньо пов'язане з причиною його виникнення. У багатьох випадках встановити точну етіологію досить складно.

    докладніше
  • Як лікувати вазомоторний риніт
    23 квітня 2018
    Як лікувати вазомоторний риніт

    До виникнення вазомоторного риніту, при якому порушується носове дихання, призводить зміна тонусу слизових оболонок і звуження носової порожнини. Як лікувати вазомоторний риніт залежить від причин виникнення недуги.

    докладніше