Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA

Розробка дієти при алергії

​Алергія – це реакція організму на речовини, які імунна система помилково сприймає як чужорідні. Подразниками можуть виступати: харчові продукти, домашні тварини, пилок, домашній пил та ін. Важливою складовою лікування алергічних захворювань є дієтичне харчування. Наш лікар-алерголог складає індивідуальну дієту при алергії з урахуванням особливостей організму, подразливої речовини та смакових переваг пацієнта.

Показання для дотримання дієти


Залежно від причини алергічної реакції, існують такі види дієтичного харчування:

  • Дієта при алергічних захворюваннях шкіри;
  • Дієта при перехресній харчовій алергії;
  • Дієта при полінозі (алергії на пилок);
  • Дієта при харчовій алергії;
  • Дієтичне харчування при алергії на свійських тварин.

Основним завданням дотримання дієти для алергіків є виключення з раціону алергенних продуктів для ослаблення симптомів, покращення загального самопочуття та зниження навантаження на ШКТ.


Що не можна їсти при алергії?


Перелік заборонених продуктів при алергії може охоплювати:

  • Гострі, жирні, смажені, надто солоні або солодкі продукти;
  • Гірчиця, кетчуп, майонез;
  • Часник, цибуля;
  • Арахіс;
  • Яйця;
  • Соя;
  • Пшениця;
  • Деякі види горіхів;
  • Морські молюски;
  • Риба;
  • Цитрусові: апельсини, лимони, ананас та ін.;
  • Кава та шоколад;
  • Соки;
  • При алергії на молоко: сир, йогурт, креми, морозиво та інші продукти із вмістом молочних білків;
  • Сир;
  • Кондитерські вироби;
  • Спиртні напої;
  • М'ясо птиці, за винятком курки та індички.

З меню для алергіків також виключаються продукти, до яких у пацієнта є індивідуальна непереносимість.


Що можна їсти при алергії?


До неалергенних продуктів відносяться:

  • Відварене м'ясо курки, індички, яловичини;
  • Відварена картопля;
  • Різні види каші: гречана, рисова, вівсяна;
  • Кефір, сир;
  • Свіжі огірки, зелень;
  • Печені яблука та груші;
  • Компоти із сухофруктів;
  • Чай із цукром;
  • Хліб білий нездобний;
  • Бринза, сир;
  • Гарбуз, кабачки.

Таблиця алергенності продуктів може варіювати, залежно від індивідуальних показань та речовин, що викликають алергію.


Як відбувається складання дієти при алергії у Києві?


На первинному прийомі лікар-алерголог проводить зовнішній огляд тіла, розпитує пацієнта про скарги, вживані продукти останнім часом та інші обставини, які могли призвести до появи алергічної реакції. За необхідності призначаються додаткові дослідження:

  • Стандартний пакет аналізів;
  • Шкірні прик-тести;
  • Патч-тести;
  • Дослідження крові на специфічні імуноглобуліни.

Після повного обстеження, лікар займається розробкою дієти при алергії в Києві, з урахуванням індивідуальних особливостей організму, характеру захворювання та способу життя.


Дієтичної програми потрібно суворо дотримуватись протягом 14-21 днів. Після усунення симптомів алергічної реакції, якщо лікар надасть нові рекомендації, можна поступово включати до раціону звичні продукти. Вони вводяться в невеликій дозі, щоб не допустити сильного навантаження на ШКТ.


Фахівець створює смачне та різноманітне меню, яке задовольняє запити пацієнта та забезпечує почуття ситості. Тому після завершення лікувального курсу, багато пацієнтів продовжують дотримуватися раціону з додаванням невеликої кількості виключених продуктів.


Додаткові рекомендації щодо харчування при алергії


При дотриманні дієти необхідно враховувати такі особливості:

  • Потрібно відмовитись від напівфабрикатів;
  • Молочна продукція вживається у мінімальній кількості;
  • Харчування має бути порційним, не допускаючи переїдання;
  • Вживання 2-3 літри води на день;
  • Щоб запобігти перехресного контакту, зберігайте алергенні та неалергенні продукти окремо, а також регулярно мийте зону приготування та кухонне приладдя.

Дотримання дієти при алергії у дорослих – це не привід відмовитися від відвідування кафе та ресторанів. Перш ніж зробити замовлення, уважно вивчіть меню та уточніть в офіціанта склад страви, щоб переконатися у відсутності алергенного продукту. За можливості, попросіть персонал виключити дратівливий інгредієнт.


Для складання індивідуального меню при алергії, записуйтесь на консультацію лікаря-алерголога у клініці «Консиліум Медікал» на Подолі та Лук'янівці. Ціна на послуги залежить від стану пацієнта та комплексу досліджень, необхідних для розробки програми харчування. Остаточну вартість повідомлять наші адміністратори.

Переваги
  • Послуги
    Широкий перелік послуг по медичним напрямкам. Комплексне обстеження і своєчасна постановка діагнозу!
  • Досвід роботи
    У Центрі надають консультації фахівці високого класу. Завжди до Ваших послуг багаторічний стаж успішної роботи лікарського колективу
  • Час
    Професіоналізм і злагодженість в роботі всього персоналу Центру, продумані алгоритми ведення пацієнтів не дозволяють витрачати Ваше безцінне час даремно
  • ТехнологіЇ
    Сучасне медичне обладнання робить можливим проведення, крім стандартних, також ще і унікальних процедур, і методів діагностики і лікування
  • Ціни
    Цінова політика чітко регламентована і пацієнт завжди обізнаний про вартість майбутніх діагностики та лікування
Записатися
на прийом
Залишити відгук