Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Хвороба Крона. Симптоми захворювання
20 червня 2019

Хвороба Крона. Симптоми захворювання

В останні десятиліття все більшої поширеності набуло таке захворювання шлунково-кишкового тракту, як хвороба Крона.
Хвороба Крона. Симптоми захворювання

  1. Зміст статті:
  2. Що таке хвороба Крона
  3. Перші симптоми захворювання
  4. Інструментальні ознаки
  5. Причини захворювання хвороби Крона
  6. Методи діагностики
  7. Як на рахунок прогнозу?
  8. Де в Києві лікують хворобу Крона


Згідно найбільш новим статистичним даним ця патологія вражає близько 30-50 чоловік на 100 000 жителів, ця цифра вище в індустріально розвинених країнах. Також спостерігається тенденція до ураження захворюванням людей все більш молодого віку (15-30 років), а також осіб, старших 70 років, що робить проблему особливо актуальною.


У цій статті розглянемо питання про те, що таке хвороба Крона, симптоми і причини захворювання, зміни, які виявляються при інструментальних обстеженнях, а також розповімо про діагностику, прогнозування та лікуванні при хворобі Крона.



Що таке хвороба Крона



Хвороба Крона Останнім часом питання про те, що таке хвороба Крона, все більше обговорюється, що пов'язано в першу чергу зі збільшенням поширеності і "помолодшанню" патології. Хвороба Крона відома також як гранулематозний ентерит, трансмуральний ілеїт, регіонарний ентерит. Вперше була описана в 1932 році американським гастроентерологом Баррилом Кроном.


Отже, що таке хвороба Крона? Хвороба Крона — це гранулематозне запальне захворювання шлунково-кишкового тракту, яке в половині випадків вражає термінальні відділи клубової кишки, але може вражати будь-який з відділів шлунково-кишкового тракту — від порожнини рота до прямої кишки.


Хвороба Крона — це хронічне рецидивуюче захворювання, яке супроводжується деструкцією слизової оболонки кишки і системними проявами.


Трансмуральне запалення значить, що уражаються всі шари певного сегмента травного тракту, що робить захворювання особливо небезпечним.


Основні прояви хвороби Крона — утворення виразок і рубців на стінках кишки і лімфаденіт. Крім цього, спостерігається ряд інших симптомів, які розглянемо далі.



Перші симптоми хвороби Крона



При такій патології, як хвороба Крона, перші симптоми часто або слабо виражені і не звертають на себе уваги хворого, або зовсім відсутні. Це головна причина пізньої діагностики захворювання, тому дуже важливо вміти вчасно розпізнати захворювання і звернутися до лікаря.


Всі симптоми хвороби Крона можна розділити на кишкові та позакишкові. Більшу частину клінічної картини становлять кишкові прояви.


До них відносять наступне:

Нудота, блювота
  • Часті, тривалі болі в животі, спазми, нерідко нагадують біль при гострому апендициті
  • Нудота, блювота
  • Здуття кишечника
  • Діарея від 2-3 до 8-10 разів на добу. У калі може бути присутнім гній, кров, слиз. Нерідко хвороба Крона супроводжується тенезмами — помилковими позивами до дефекації 
  • Втрата ваги

Крім цього, присутні ознаки інтоксикації — загальна слабкість, нездужання, підвищення температури тіла, часто хвилеподібного характеру.


До позакишкових симптомів хвороби Крона відносять наступне:


  • З боку очей може спостерігатися кон'юнктивіт, кератит, іридоцикліт, увеїт
  • Поразка суглобів — моноартріт, анкілозуючий спондилоартрит
  • Поразка слизової рота у вигляді афтозного стоматиту
  • Шкірні прояви, наприклад, піодермія, вузлова еритема, ангиит
  • Ураження печінки і жовчовивідних шляхів — холангіт, холелітіаз, жирова дистрофія печінки, цироз
  • Ураження нирок — цистит, нефролітіаз, гідронефроз, пієлонефрит, амілоїдоз

При свищевій формі хвороби Крона визначаються анальні тріщини, які довго не загоюються та свищі прямої кишки.



Інструментальні ознаки хвороби Крона



Клінічні ознаки хвороби Крона не дозволяють поставити остаточний діагноз. Важливе діагностичне значення мають рентгенологічні та ендоскопічні ознаки хвороби.


Отже, як інструментально підтвердити хворобу Крона? Ознаки патології представлені наступним:


  • В аналізах крові визначаються лейкоцитоз, підвищення ШОЕ і С-реактивного протеїну, тромбоцитоз, анемія. Можливо також зниження рівня заліза, фолієвої кислоти, гіпоальбумінемія
  • Визначення ASCA
  • Підвищений рівень кальпротектіна в калі
  • ЕндоскопіяКолоноскопія і ендоскопія вважаються золотим стандартом в діагностиці хвороби Крона. Ендоскопічні ознаки включають: афтоподібні виразки слизової кишки, набряк слизової без чітких меж, глибокі виразки, острівкові зміни слизової, що чергуються зі здоровими ділянками, гранульоми. Поздовжні і поперечні виразки створюють ефект "бруківки" — характерний симптом хвороби Крона
  • Рентгенологічні ознаки хвороби — асиметричні ділянки слизової, місця звужень і здуття, глибокі виразки, що створюють картину "шипів троянди", або "запонок"
  • Гістологічне дослідження в деяких випадках дозволяє виявити специфічні для хвороби Крона саркоідні гранульоми
  • На КТ і УЗД можна виявити внутрішньоочеревинні абсцеси, пальповану масу, збільшені лімфатичні вузли брижі
  • На МРТ також можна визначити збільшені лімфовузли, стриктури, свищі, локалізацію і рівень запалення в стінці кишки.


Хвороба Крона: причини захворювання



При такій патології, як хвороба Крона, причини захворювання залишаються невідомими. Можна тільки здогадуватися про роль тих, чи інших чинників.


Вважається, що грають роль у розвитку хвороби Крона причини наступного характеру:


  • Генетичні причини хвороби Крона — шанси розвитку захворювання складають приблизно 70%, якщо близькі родичі пацієнта страждають цією патологією. Крім цього, спостерігається схильність до розвитку захворювання серед певних етнічних груп (наприклад, євреїв), що також підтверджує роль генетики
  • Імунологічні фактори — системні ураження дозволяють допускати аутоіммунну природу захворювання. Крім цього, в пацієнтів з хворобою Крона виявляється високе число Т-лімфоцитів, антитіл, імунні комплекси
  • Інфекційні чинники
  • Стреси
  • Неправильне харчування
  • Шкідливі звички
  • Спосіб життя — хвороба Крона частіше виникає серед жителів індустріально розвинених країн


Методи діагностики хвороби Крона



Як проводитися при такій патології, як хвороба Крона, діагностика? Для постановки діагнозу слід враховувати дані анамнезу, клінічного огляду, а також додаткових методів дослідження — лабораторних та інструментальних.


Діагностика хвороби Крона включає наступне:


  • Загальний і біохімічний аналіз крові
  • Бактеріологічне дослідження калу
  • Колоноскопія і ендоскопія з подальшим гістологічним дослідженням
  • Рентгенологічне дослідження
  • КТ
  • МРТ
  • УЗД черевної порожнини

При такій патології, як хвороба Крона, диференціальна діагностика проводиться з псевдомембранозним колітом, сальмонельозом, шигельозом, амебіазом, туберкульозним ураженням кишечника, проктитом, апендицитом, колітом, лімфомою, мезентеріітом.



Хвороба Крона — прогноз…



Здоровий спосіб життяЯкі перспективи у пацієнтів з діагнозом хвороба Крона? Прогноз при даній патології в цілому сприятливий. Однак все залежить від кожного індивідуального випадку, тяжкості захворювання, характеру перебігу.


При постійному прийомі лікарських препаратів, дотриманні дієти і правильного способу життя кількість рецидивів суттєво знижується. На тривалість життя особливо не впливає хвороба Крона. Прогноз для пацієнтів з ураженням верхніх відділів тонкої кишки дещо гірший — рівень смертності у таких пацієнтів вищий. Як показує статистика, більшість летальних випадків пов'язано з розвитком хірургічних ускладнень.


Що стосується лікування, статистика показує, що близько 70% пацієнтів рано чи пізно чекає операція.



Де в Києві лікують хворобу Крона



Хвороба Крона — де лікують цю патологію? На сьогоднішній день дана патологія з успішністю лікується не тільки за кордоном, але і у нас. У Києві існує цілий ряд клінік, які знають, що таке хвороба Крона. Де лікують це захворювання в Києві? З огляду на відгуки пацієнтів, в лікуванні хвороби Крона відмінно зарекомендувала себе клініка Консиліум Медікал. Тут працюють висококваліфіковані, досвідчені хірурги і гастроентерологи, які підходять до кожного пацієнта індивідуально і не тільки порадять максимально безпечний і ефективний метод лікування, але і дадуть рекомендації, як продовжити ремісію і запобігти рецидиву захворювання.


У Консиліум Медікал застосовуються тільки сучасні методи лікування хвороби Крона, які зарекомендували себе в провідних закордонних клініках.


Отже, сучасні методи лікування хвороби Крона включають медикаментозне та хірургічне лікування. Серед медикаментів найбільш часто застосовуються гормони, імунодепресанти, антибіотики, пробіотики. При неефективності медикаментозної терапії, а також при ураженні значної ділянки кишечника вдаються до операції.


схожі статті