Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Що таке і навіщо потрібен патронаж
30 вересня 2019

Що таке і навіщо потрібен патронаж

На сьогоднішній день жінку, що народила і дитину за умов нормальних фізіологічних пологів і відсутності патології у новонародженого, виписують не пізніш як через три дні.
Що таке і навіщо потрібен патронаж

Однак, часто патологія новонародженого проявляється значно пізніше. Крім цього, у молодих мам часто виникають питання по догляду за малюком і різні, пов'язані з цим, побоювання і страхи. Саме для цього існує патронаж новонароджених.


Що таке патронаж? Патронаж — це спеціальна медична програма, яка передбачає активне спостереження медперсоналом новонародженого малюка протягом першого місяця життя.


Активне спостереження означає, що медсестра, або педіатр самостійно відвідують новонародженого за місцем прописки.


На сьогодні існує також безліч приватних медичних центрів і поліклінік, що пропонують свої патронажні послуги. Один з них — медичний центр Консиліум Медікал в Києві, де з недавнього часу почало функціонувати педіатричне відділення. Пропонуються різні річні програми спостереження за дітьми різних вікових груп.


Роль проведення патронажу новонародженого


Навіщо потрібен патронаж новонароджених? Перший місяць життя — це один з найбільш важливих періодів в розвитку малюка і один з найбільш складних періодів для батьків. Тому так важливо, щоб фахівець регулярно відвідував новонародженого, оглядав пупковий залишок, контролював вагу, стежив за процесом годування і навчив маму правильного прикладання малюка до грудей.


При цьому не менш важливим є постійний огляд систем і органів немовляти. Під час патронажу доктор також контролює стан слизових і шкіри, активність смоктання, дихання і рефлекси новонародженого.


З маленькою дитиною дуже незручно і небезпечно їздити самостійно в поліклініку, тому патронаж новонароджених значно полегшує життя батьків.


Патронаж здійснюється педіатром і медсестрою. Завдання у цих фахівців різні. Педіатр оцінює стан здоров'я немовляти, при необхідності призначає лікування. А в завдання медичної сестри входить пояснити мамі, як доглядати за новонародженим, дати поради про прогулянки, купання, харчування. Також медсестра дає рекомендації з приводу правильного харчування годуючої мами, надає необхідну інформацію про години прийому в поліклініці, дає необхідні контакти.


Патронаж для новонароджених передбачає наступне:


  • Оцінка кольору шкіри і стану слизових дитини.
  • Оцінка дихальної та серцево-судинної системи малюка.
  • Оцінка рухової активності немовляти, детальний огляд на наявність травм і деформацій кістково-м'язової системи, кривошиї і т.д.
  • Оцінка роботи шлунково-кишкового тракту, пальпація живота.
  • Оцінка нервової системи і психічного розвитку за допомогою спостереження за дитиною і спілкування з ним — оцінка активності, вираженості безумовних рефлексів. Найбільшу діагностичну значимість мають рефлекси: смоктальний, пошуковий, хапальний, повзання, захисний, опори і автоматичної ходьби, рефлекс Бабкіна. Лікар визначає їх симетричність, м'язовий тонус.
  • Діагностика можливих вад розвитку, ознак інфекції.
  • Надання батькам рекомендацій по догляду за малюком.

Скільки триває патронаж новонародженої дитини


Скільки триває патронаж новонародженого? Патронаж новонародженої дитини триває протягом місяця. За цей період доктор повинен відвідати малюка щонайменше 3 рази!


Якщо дитина проблемна, тобто народилася недоношеною, або має будь-яку патологію, число візитів збільшується за потреби. Первинний патронаж новонародженого здійснюється протягом перших трьох днів після виписки з пологового будинку. Якщо мова йде про дітей з факторами ризику, вродженими аномаліями і захворюваннями, недоношених або переношених дітей, а також якщо це перша дитина в сім'ї, то первинний патронаж новонародженого проводиться в перший день після виписки з пологового будинку.


Другий візит здійснюється на 14-й день життя дитини, а третій ─ на 21-й день.


Патронаж новонароджених і немовлят в Києві від Консиліум Медікал


Як бачимо, патронаж новонароджених і немовлят дома має дуже велике значення! На сьогодні послугу патронаж новонароджених в Києві забезпечують не тільки державні, а й приватні клініки! Так, з недавнього часу патронаж новонароджених став доступним в клініці Консиліум Медікал в Києві.


Тут патронаж новонароджених і грудних дітей на дому виконує висококваліфікований лікар-педіатр, який не тільки оцінить стан здоров'я дитини, правильність його фізичного і психічного розвитку, але і зможе вчасно запідозрити якусь патологію, а також надасть батькам рекомендації по догляду за малюком!


Здійснюючи патронаж новонароджених, лікарі Консиліум Медікал також можуть порекомендувати консультацію вузьких фахівців, якщо існує така необхідність. Замовити послугу патронаж новонароджених в Києві в клініці Консиліум Медікал можна по телефону, або онлайн на сайті.

схожі статті