Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Симптоми краснухи у дітей
03 жовтня 2019

Симптоми краснухи у дітей

Краснуха — широко поширене, особливо серед дітей, інфекційне захворювання, яке має вірусну етіологію і відрізняється високою контагіозністю.
Симптоми краснухи у дітей

Хворіють на краснуху переважно нещеплені діти у віці від 2 до 9 років, але нерідко вірус вражає і молодих людей. Особливо небезпечна краснуха для вагітних жінок на ранніх термінах (перші 3 місяці) вагітності, — тоді існує високий ризик народження дитини з серйозними вадами розвитку, мертвонародження, або викидня.


Краснуха також відома як кірева краснуха, або триденний кір. Зазвичай симптоми краснухи у дітей серйозно не впливають на самопочуття і функціонування дитини, захворювання протікає легко і без ускладнень. Більш важке протікання спостерігається у дорослих молодих людей і у дітей з імунодефіцитом.


Перші симптоми краснухи у дітей часто можуть нагадувати респіраторну вірусну інфекцію, або банальну застуду, тому не завжди насторожують батьків. Думати про діагноз краснуха дозволяє поява висипу, яка тримається не довше 2-3 днів.


Далі розповімо більш детально, з яких причин виникає краснуха, симптоми краснухи у дітей, лікування і методи профілактики захворювання.


Причини виникнення краснухи


Чому виникає краснуха? Причини даного захворювання — віруси. Краснуха викликається РНК-вірусом із сімейства Togaviridae, роду Rubivirus. Основний метод передачі краснухи — повітряно-крапельний, тобто заразитися можна при розмові, кашлі, чханні, поцілунках. Часто має місце також контактний шлях передачі, наприклад, через дитячі іграшки, посуд, і вертикальний шлях (від матері до плоду).


Сприяють розвитку такого захворювання, як краснуха, причини наступного характеру:


  • Відсутність щеплення.
  • Знижений імунітет, імунодефіцитні стани.
  • Контакт з хворими дітьми, або з носіями вірусу.

Перші симптоми краснухи


Вірус краснухи проникає в організм через слизові оболонки дихальних шляхів і розноситься з током крові по всьому організму. Швидше за все на вірус реагує імунна система, тому найперші симптоми краснухи — збільшення лімфатичних вузлів, особливо потиличних і завушних. У продромальному періоді також можуть спостерігатися такі симптоми краснухи, як незначний нежить, почервоніння горла, відчуття першіння в горлі, покашлювання.


У 50-80% хворих виникає характерний дрібний плямистий висип на шкірі. Висип подібний висипу при кору, але менш обширний і менш тривалий. Часто саме висип є першим симптомом у дітей. Вона починається з обличчя і шиї, швидко поширюючись по тілу і кінцівкам. Особливо типове розташування висипу на спині, сідницях, зовнішній поверхні рук і передній поверхні ніг. На підошвах і долонях висип відсутній.


Перед розвитком висипу на шкірі обличчя може з'явитися біляста плямиста еритема. На другий день захворювання висип часто стає більш схожим на висип при скарлатині — мілкоточечним з червонуватим відтінком. Часті симптоми краснухи — патехіі на м'якому небі (плями Форхгеймера), які з часом зливаються в область гіперемії.


Висип триває 3-5 днів. Інкубаційний період триває близько 15-24 днів. Хворий стає заразним за тиждень до появи висипу і продовжує виділяти вірус протягом 5-7 днів після появи висипань. Якщо мова йде про дитину з вродженою краснухою, то він виділяє збудник до 21-20 місяців!


Що робити при виявленні симптомів краснухи у дітей


Що робити, якщо у дитини краснуха? Симптоми у дітей зазвичай не представляють ніякої небезпеки і захворювання протікає досить легко. При виявленні перших симптомів краснухи у дитини слід викликати додому лікаря для підтвердження діагнозу і потім дотримуватися постільного режиму. Дитина повинна обмежити соціальні контакти на той період, поки вона заразна.


Методи лікування краснухи у дітей


При такому захворюванні як краснуха, лікування буде залежати від вираженості симптомів. Етіологічне лікування краснухи у дітей відсутнє. При захворюванні краснуха, лікування зазвичай проводиться в домашніх умовах. У період висипань дитині необхідний постільний режим. З медикаментів можуть призначатися антигістамінні засоби, вітамінні і полівітамінні препарати, при необхідності — жарознижувальні.


При розвитку ускладнень лікування краснухи у дітей проводиться в умовах стаціонару.



Профілактика краснухи у дітей


Як запобігти такому захворюванню, як краснуха у дітей? Профілактика краснухи може бути специфічною і неспецифічною. Специфічна профілактика краснухи — це вакцинація. Імунізація проводиться два рази: в 12 місяців і 7 років. вакцина готується з живих ослаблених вірусів краснухи. Вводиться підшкірно або внутрішньом'язово в плече. Щеплення проти краснухи забезпечує імунітет на 15 років і більше.


Неспецифічна профілактика краснухи полягає в обмеженні контактів хворої дитини з іншими дітьми і особливо вагітними жінками на період, коли він заразний (5 днів після появи висипки).

схожі статті