Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Що таке неспецифічний виразковий коліт (НВК)
21 червня 2019

Що таке неспецифічний виразковий коліт (НВК)

Однією з найбільш складних проблем сучасної гастроентерології є неспецифічний виразковий коліт (НВК), який в іноземній літературі більш відомий як виразковий коліт.
Що таке неспецифічний виразковий коліт (НВК)

  1. Зміст статті:
  2. Ознаки НВК
  3. Причини виникнення захворювання
  4. Чим небезпечний неспецифічний виразковий коліт
  5. Як виявити патологію, діагностика захворювання
  6. Як лікувати НВК
  7. Чи можна вилікувати виразковий коліт за допомогою сучасних методів


Згідно з різними статистичними даними, захворюваність НВК становить від 30-100 до 50-230 чоловік на 100 тис. населення (менше 0,1% популяції) і в останні роки невпинно зростає. І хоч на перший погляд ці цифри зовсім не істотні, патологія відрізняється важким перебігом, високим ризиком розвитку ускладнень і високою летальністю.


Незважаючи на багаторічні дослідження хвороби, до кінця не відомі ні її етіологія, ні патогенез, що, ускладнює діагностику і процес лікування, не кажучи вже про відсутність методів профілактики.


Що таке виразковий коліт?


Це хронічне запальне захворювання товстої кишки (переважно прямої та ободової), яке вражає слизову оболонку і підслизовий шар кишкової стінки з утворенням виразок.


НВКЗапалення може поширюватися на всю слизову оболонку, або торкатися лише певних її сегментыв — від цього залежить важкість перебігу захворювання та вираженість його клінічної картини.


Далі в статті розповімо більш детально про симптоми і ознаки НВК, причини захворювання, можливі ускладнення, а також про сучасні методи діагностики і лікування виразкового коліту.



Ознаки НВК



Ознаки НВК можуть бути як кишковими, так і позакишковими. Виразність симптомів залежить від стадії захворювання, тяжкості його перебігу, локалізації і площі запального процесу.


Як згадувалося вище, неспецифічний виразковий коліт — хронічне захворювання, тому для нього характерні періоди ремісії і періоди загострення. У період загострення ознаки запального процесу більш виражені, а в період між нападами можуть бути і зовсім відсутні.


У більшості випадків ознаки виразкового коліту включають наступне:


  • Частий пронос, або кашкоподібні виділення з домішками крові, гною, або слизу
  • Тенезми — хворобливі помилкові позиви на дефекацію
  • Біль в животі
  • Підвищення температури тіла — в залежності від тяжкості захворювання від 37 до 39 ° С
  • Втрата апетиту
  • Зниження маси тіла
  • Загальна слабкість, підвищена стомлюваність

Позакишкові ознаки НВК можуть включати біль в суглобах, нодулярну еритему, піодермію, афтозний стоматит, епісклерит, увеїт, холангіт, анкілозуючий спондилоартрит.


Клінічна картина виразкового коліту дуже схожа з хворобою Крона, тому поставити діагноз, грунтуючись лише на даних анамнезу і симптомах, неможливо! Важливу роль в діагностиці НВК відіграють інструментальні методи дослідження.



Неспецифічний виразковий коліт: причини виникнення захворювання



Розглядаючи таку патологію, як виразковий коліт, причини виникнення не ясні. Відомо, що спровокувати патологію може безліч чинників — як зовнішніх, так і внутрішніх.


При НВК (виразковий коліт) причини виникнення можуть бути наступними:


  • Генетична схильність — на користь цієї теорії свідчить, наприклад, той факт, що виразковий коліт більш характерний для білого населення, ніж для афроамериканців. Особливому ризику піддаються євреї. Крім цього, ризик розвитку НВК збільшується, якщо серед родичів пацієнта зареєстровані випадки хвороби Крона, або виразкового коліту
  • Роль бактерій і вірусів
  • Провокують виразковий коліт і зовнішні причини — неправильне харчування, шкідливі звички, прийом деяких медикаментів (наприклад, оральних контрацептивів, НПЗП), стреси

Останнім часом виразковий коліт все частіше розглядають як аутоіммунну патологію.



Чим небезпечний неспецифічний виразковий коліт



Чим небезпечний виразковий коліт? Саме по собі захворювання не загрожує життю. Однак, особливо небезпечні при НВК (неспецифічний виразковий коліт) — ускладнення. Саме ними обумовлена висока летальність.


Отже, при неспецифічному виразковому коліті — ускладнення можуть виникати як з боку шлунково-кишкового тракту, так і з боку інших органів і систем.


У більшості випадків виразковий коліт кишечника загрожує такими ускладненнями, як:

Цироз
  • Кишкова кровотеча
  • Зневоднення організму
  • Перфорація кишки
  • Перитоніт
  • Токсичний мегаколон — розширення товстої кишки
  • Ризик утворення тромбозу
  • Рак товстої кишки
  • Остеопороз
  • Артрит
  • Кон'юнктивіт
  • Дерматит
  • У рідкісних випадках — ураження печінки (гепатит, цироз)


Як виявити неспецифічний виразковий коліт, діагностика захворювання



Схожість НВК з іншими запальними захворюваннями кишечника, окремо з хворобою Крона, вимагає ретельної діагностики.


Як виявити неспецифічний виразковий коліт? Діагностика захворювання має бути комплексною, тобто посилатися і на анамнестичні дані, і на дані клінічного огляду, і на результати лабораторних та інструментальних методів дослідження.


При НВК (неспецифічний виразковий коліт) діагностика передбачає наступне:


  • Клінічний аналіз крові — в ньому при НВК можна виявити ознаки анемії і запалення, наприклад, лейкоцитоз, підвищення ШОЕ
  • Біохімічний аналіз крові — підвищення С-реактивного білка, зниження рівня сироваткового заліза, підвищення ЦВК
  • Дослідження фекального кальпротектіна — при НВК його рівень підвищується
  • Бакпосів калу — застосовується з метою диффдіагностики НВК з кишковими інфекціями
  • Рентгенологічне дослідження
  • КТ і МРТ
  • УЗД органів черевної порожнини і малого таза
  • Колоноскопія з біопсією


Як лікувати неспецифічний виразковий коліт



Що робити, якщо поставлено діагноз виразковий коліт, і як лікувати патологію? На сьогоднішній день існує безліч сучасних способів, як лікувати неспецифічний виразковий коліт. Вибір методу лікування залежить від тяжкості захворювання, стадії патологічного процесу, обсягу запалення.


Здоровий спосіб життяНа жаль, жоден з методів лікування не дозволяє гарантувати повного одужання і відсутності рецидивів в майбутньому. На сьогоднішній день лікувати виразковий коліт можна медикаментозно і хірургічно.


На ранніх стадіях патологічного процесу доцільне медикаментозне лікування. При відсутності ефективності від консервативної терапії, або при тяжкому перебігу захворювання вдаються до хірургічного лікування — видалення уражених сегментів кишки.


Поряд з лікуванням особливо важливою є дієта, відмова від шкідливих звичок і ведення правильного способу життя.



Чи можна вилікувати виразковий коліт за допомогою сучасних методів



Як вилікувати виразковий коліт? Сучасні методи лікування не дозволяють раз і назавжди вилікувати виразковий коліт, але дають відмінні шанси, підвищують якість життя і знижують ризик розвитку рецидивів в майбутньому.


На перших етапах вилікувати виразковий коліт намагаються за допомогою медикаментів, наприклад, гормонів, антибіотиків, іммунодеперссантів, НПЗП. При важких формах захворювання показане хірургічне лікування.


У клініці Консиліум Медікал до кожного пацієнта підходять індивідуально. Наші лікарі підберуть максимально ефективні схеми лікування, дадуть рекомендації з приводу харчування і способу життя, що дозволить максимально продовжити період ремісії і підвищити якість життя пацієнта!


схожі статті