Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Що таке пункція молочної залози
06 листопада 2018

Що таке пункція молочної залози

Захворювання грудей все частіше діагностуються у жінок різного віку. При виявленні кістозних або пухлинних новоутворень пацієнткам призначається пункція молочної залози. Що це за дослідження, коли воно застосовується і як проводиться?
Що таке пункція молочної залози

Пункція молочної залози — це діагностична процедура, в ході якої проводиться забір тканин патологічного вогнища для подальшого цитологічного або гістологічного дослідження. Останнім часом все частіше призначається пункція молочної залози під УЗД-контролем. Такий вид дослідження є більш точним і дозволяє отримати біоптат безпосередньо з патологічного вогнища.


  1. Зміст статті:
  2. Показання до процедури: коли потрібна пункція
  3. Пункція молочної залози: чи є протипоказання
  4. Підготовка та проведення: як роблять пункцію молочної залози
  5. На який день циклу робиться пункція молочної залози
  6. Чи боляче робити пункцію молочної залози

Що таке пункція молочної залози та як вона виконується? Це малоінвазивна методика, в ході якої здійснюється прокол тканин. Потім з патологічного вогнища беруть біоматеріал спеціальної пункційною голкою або біопсійним пістолетом.


Пункція молочної залози під УЗД-контролем безпечна та не супроводжується вираженою хворобливістю. Виконується вона під контролем ультразвукового апарату та дозволяє лікарю контролювати кожен етап процедури. Вона являє величезну цінність при підозрі на розвиток доброякісних і злоякісних пухлин. Допомагає точно встановити діагноз та розробити ефективну лікувальну тактику.



Показання до процедури: коли потрібна пункція


Дослідження призначається онкологом, мамологом або хірургом при виявленні у пацієнтки пухлиноподібного утворення. Пункція з грудей показана в таких випадках:


Пункція з грудей: коли робити
  • виявлення ділянок ущільнення тканин;
  • вузлові новоутворення, кісти молочної залози;
  • патологічні виділення із сосків, присутність ознак запалення або виразок;
  • втягнутість соска;
  • зміна форми та розміру грудей;
  • деформація молочної залози;
  • зміни на шкірі органу — лущення, почервоніння, сухість.

При таких станах часто застосовується пункція молочної залози під контролем УЗД. Коли робити дослідження визначає лікар. Процедура застосовується, якщо інші діагностичні маніпуляції виявилися нерезультативними й достовірно встановити природу новоутворення не вдалося.


Перед тим, як береться пункція з грудей, жінці призначається мамографія, УЗ-дослідження. Методика дозволяє провести диференціальну діагностику та точно виявити присутні патологічні зміни.



Пункція молочної залози: чи є протипоказання


  • Попри малоінвазивність, до виконання маніпуляції існують деякі обмеження. Якщо використовується пункція молочної залози, протипоказання можуть бути такими:
  • гострий запальний процес будь-якої локалізації;
  • вагітність, період годування груддю;
  • відновний період після хірургічних втручань;
  • підвищена температура тіла;
  • порушення згортання крові.

При таких станах не проводиться пункція молочної залози під контролем УЗД. Чи є протипоказання до дослідження з боку інших внутрішніх органів? Процедура не виконується при загостренні будь-яких хронічних патологій.


Якщо призначається пункція молочної залози, протипоказання повинні бути повністю виключені. Тільки так вдасться отримати достовірні дані про стан здоров'я жінки, знизити ризик розвитку ускладнень та зробити процедуру безпечною.



Підготовка та проведення: як роблять пункцію молочної залози


Для виконання дослідження особлива підготовка не потрібна. за 2-3 дні до запланованої процедури необхідно виключити прийом медикаментів, що розріджують кров, а також відмовитися від алкоголю. Якщо напередодні дослідження жінку турбували якісь порушення в загальному самопочутті, слід обов'язково повідомити про це лікаря до початку процедури.


Як роблять пункцію молочної залози? Маніпуляція є малоінвазивною, проводиться амбулаторно. Для забору біоматеріалу жінка займає лежаче положення. 


Пункція з молочної залози: як беруть пункцію
    Як беруть пункцію з молочної залози? Послідовність виконання процедури буде наступною:
  • виконання місцевого знеболювання (при необхідності);
  • визначення точного розташування патологічного вогнища при використанні УЗ-контролю визначити його досить просто;
  • антисептична обробка області проколу грудей;
  • введення пункційної голки та отримання біоматеріалу для дослідження;
  • видалення голки, антисептична обробка проколу, накладення стерильної пов'язки.

  • Як беруть пункцію з молочної залози залежить від типу використовуваних голок для забору тканин. Враховуючи цей фактор, виділяють кілька видів дослідження:
  • Тонкоголкова пункція — використовується для забору рідини.
  • Товстоголкова — виконується для отримання стовпчика клітин з патологічного вогнища.
  • Стереотаксична — забір біоматеріалу проводиться з декількох анатомічних ділянок. Застосовується при об'ємних новоутворення.
  • Ініцізіонна — найбільш інвазивна, але при цьому високоточна. Має на увазі висічення фрагмента пухлини (ущільнення) для подальшого дослідження.

Як роблять пункцію молочної залози в кожному клінічному випадку фахівець визначає індивідуально, враховуючи присутню симптоматику та передбачуваний діагноз.



На який день циклу робиться пункція молочної залози


Для отримання певних даних про стан здоров'я пацієнтки, слід враховувати менструальний цикл і виконувати дослідження в «правильний» час. На який день циклу робиться пункція молочної залози? Оптимальним вважається період з 7 по 14 добу.


Вкрай небажано виконувати забір біоматеріалу під час менструації (на 1-4 день) та безпосередньо перед її початком. Якщо вам призначена пункція молочної залози, на який день циклу робити дослідження лікар визначає індивідуально для кожної жінки.



Чи боляче робити пункцію молочної залози


Коли мова заходить про дослідження, багато жінок запитують: чи боляче робити пункцію молочної залози? Це залежить насамперед від різновиду забору тканин. Якщо виконується пункція молочної залози тонкоголковим або стереотаксичним методом, боляче може бути тільки в момент проколу шкіри.


Пункція молочної залози: боляче чи ніПри цьому дискомфорт має помірний характер і такі процедури часто виконуються навіть без місцевого знеболювання. Однак, якщо ви маєте високий поріг чутливості, перед проведенням забору тканин може застосовуватися локальна анестезія.


Якщо мова йде про більш складні техніки — товстоголкову або ініцізіонну пункції, знеболювання є обов'язковим етапом при проведенні дослідження. Завдяки цьому процедура не супроводжується дискомфортом та добре переноситься пацієнтами.


Чи боляче робити пункцію молочної залози залежить від індивідуального рівня чутливості, а також типу забору тканин. При правильному виконанні процедура не викликає вираженого дискомфорту.


схожі статті