Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Дієта при каменях в нирках
28 вересня 2018

Дієта при каменях в нирках

Одним з основних методів лікування при сечокам'яній хворобі (каменях в нирках) — дієта.
Дієта при каменях в нирках

Перш ніж ознайомитися з особливостями харчування, слід розібратися, що це за патологія. Отже, сечокам'яна хвороба — це захворювання, яке характеризується утворенням конкрементів (каменів) в нирках, сечоводі, або сечовому міхурі. Це мультифакторне захворювання, безпосередньою причиною якого є порушення обміну речовин. В результаті цього підвищується рівень сечової кислоти в крові та сечі, рівень фосфатних, оксалатних солей чи солей кальцію в сечі, а також кислотність сечі.


  • Таким чином, при сечокам'яній хворобі можливе утворення наступних видів каменів:
  • Кальцієві конкременти — найчастіше зустрічаються (становлять близько 90%). Вони діляться на оксалати та фосфати.
  • Оксалатні камені — формуються внаслідок інфекційних, аутоімунних захворювань, при алкоголізмі. До оксалатних каменів відносяться вевеліт та ведделліт.
  • Фосфатні конкременти утворюються переважно внаслідок бактеріальних захворювань. Серед фосфатних каменів розрізняють: струвіт, гідроксиапатит, карбонат апатит та інші.
  • Уратні камені. Урати — камені, які формуються з солей сечової кислоти.
  • Карбонатні (кальцит, арагоніт).
  • Цистинові камені — формуються в результаті порушення обміну цистеїну.
  • Ксантинові.
  • Холестеринові камені.

Дієта при каменях у нирках, як і повністю все лікування, багато в чому буде залежати від складу каменів (оксалатні, фосфатні, уратні або інші). Мета дієти — усунути наявні камені, нормалізувати мінеральний обмін та попередити утворення нових каменів.


Далі в статті розповімо детальніше, навіщо необхідна дієта при каменях у нирках, в чому вона полягає, які особливості дієти при різних видах конкрементів, а також ознайомимося з принципами харчування після видалення та подрібнення ниркових каменів.


Навіщо потрібна дієта при каменях в нирках?


Більшість людей, які страждають сечокам'яною хворобою, вважає, що медикаментозне, або, більш того, хірургічне лікування здатне повністю усунути проблему. При цьому дієті приділяється лише незначна увага. Так чи потрібна дієта при каменях в нирках? Дієта — обов'язкова умова ефективного лікування. Вона повинна дотримуватися не тільки під час лікування, але ц після нього, так як допомагає запобігти утворенню нових каменів.

Чи потрібна дієта при каменях в нирках
  • Правильно складена дієта при каменях в нирці забезпечує наступне:
  • Призупинення процесу формування конкрементів або повне їх усунення.
  • Запобігання утворенню нових каменів.
  • Нормалізація мінерального обміну.
  • Нормалізація кислотності сечі.
  • Прискорення метаболізму.
  • Зниження навантаження на нирки.

Основні принципи харчування при каменях в нирках


Виходячи з усього вище сказаного стає зрозумілим, що при такому захворюванні, як камені в нирках, харчування має величезне значення! Залежно від виду каменів, харчування при каменях в нирках буде мати свої особливості. Однак, існує кілька основних принципів харчування, яких слід дотримуватися незалежно від складу каменів.


  • Харчування при каменях у нирках:питний режимОтже, живлення при каменях у нирці передбачає:
  • Питний режим — при сечокам'яній хворобі добовий об'єм рідини повинен становити близько 2,5-3 л води.
  • Харчування при каменях в нирках має бути дробовим, тобто здійснюватися приблизно 4-6 разів на добу. При цьому останній прийом їжі повинен бути не пізніше за 2,5-3 години до сну.
  • При кулінарній обробці виключається смаження та копчення. Дозволяється варити, тушкувати, запікати їжу, готувати на пару. Проте, слід пам'ятати, що перед тим, як готувати м'ясо або птицю, їх слід попередньо відварити чи злити первинний бульйон, так як в ньому міститься величезна кількість пуринів.
  • Сіль слід обмежити до 5 г на добу. З раціону слід виключити жирну, гостру, кислу, солону їжу, спеції, алкоголь.
  • Один раз в тиждень слід робити розвантажувальний день (кефірний, сирний, яблучний).

Дієта для різних видів каменів у нирках


Як вже згадувалося вище, при сечокам'яній хворобі камені можуть відрізнятися за складом — розрізняють фосфатні, уратні, оксалатні, цистинові камені в нирках. Дієта при кожному з видів конкрементів матиме деякі відмінності. Головне завдання дієти — виключити з раціону ті продукти харчування, які провокують ті, чи інші камені в нирках.


Дієта при фосфатних, уратних, оксалатних каменях складається за загальними принципами, але має й деякі особливості — їх більш детально розглянемо нижче.


Дієта при оксалатних каменях в нирках


Дієта при оксалатних каменях у нирках: дробове харчуванняХарчування при оксалатних каменях в нирках має бути дробовим (5-6 разів на добу) та невеликими порціями. Ні в якому разі не можна допускати переїдань, тривалих голодувань, або дотримання монодієт. Дієта при оксалатних каменях у нирках накладає обмеження на наступні продукти: щавель, шпинат, селера, петрушка, кінза, ревінь, буряк, баклажани, брюссельська капуста, слива, червона смородина, кислі фрукти та овочі, шипшина, гриби. З м'ясних продуктів при оксалатних каменях забороняється свинина, телятина, курча, субпродукти. Слід відмовитися від консервів, в тому числі й рибних, бульйонів, заливного, холодцю, драглистих десертів.


Дієта при оксалатних каменях у нирках дозволяє такі продукти харчування, як нежирні сорти м'яса та риби, бобові, крупи, макаронні вироби, молочнокислі продукти, картопля, кабачок, морква, гарбуз, капуста, огірки. З фруктів дозволені абрикоси, груша, виноград, персик, банан. Рекомендуються також вживати сухофрукти при оксалатних конкрементах.


Дієта при уратних каменях в нирках


Дієта при уратних каменях у нирках передбачає виключення з раціону таких продуктів харчування, як м'ясні відвари, бульйони, супи, жирні сорти м'яса та риби, субпродукти, консерви, копченості, смажене, солоне, спеції, прянощі, бобові, щавель, гриби, кава, какао. Харчуватися при уратних конкрементах слід дрібно невеликими порціями. Раз на тиждень слід проводити розвантажувальний день.


Дієта при уратних каменях у нирках дозволяє вживати в їжу фрукти, особливо водянисті (кавун, диня, черешня, виноград), молочні продукти, овочі (морква, солодкий перець, некислі томати, огірки), крупи. Не частіше 2-3 разів на тиждень при уратних каменях дозволяється включати в свій раціон яйця, рибу, нежирне м'ясо.


Дієта при фосфатних каменях в нирках


Дієта при фосфатних каменях у нирках Дієта при фосфатних каменях у нирках спрямована на нормалізацію рН сечі та передбачає вживання в першу чергу тих продуктів, які підкислюють її.


Отже, в список дозволених продуктів при фосфатних конкрементах входять бобові, крупи, нежирні сорти риби та м'яса, кислі ягоди та фрукти (яблука, виноград, слива, інжир, журавлина) та соки з них. Дієта при фосфатних каменях у нирках накладає обмеження на молочні продукти, яйця, сало, жирні сорти м'яса і риби, маринади, копченості, соління, смажене, гостре, солодке, алкоголь.


Дієта після дроблення та видалення каменів в нирках


Дієта після дроблення каменів в нирках є головною мірою профілактики утворення каменів в майбутньому. Вона не так сувора, як попередні дієти, але також передбачає досить широкий список обмежень після дроблення та видалення різних видів каменів (уратних, фосфатних, оксалатних, циститних).


Дієта після дроблення каменів у ниркахОтже, дієта після видалення каменів в нирках складається по загальноприйнятих заходах. Рекомендується після дроблення дотримуватися питний режим, харчуватися невеликими порціями, дрібно (до 5-6 разів у день), обмежити вживання солі, по можливості повністю відмовитися від смаженої, копченої їжі, консервів, маринадів, алкоголю. Після дроблення каменів у нирках слід уникати вживання наваристих м'ясних, рибних, або грибних бульйонів, субпродуктів. 


Дієта після дроблення каменів у нирках дозволяє такі продукти, як нежирне м'ясо, риба, крупи, макаронні вироби, вчорашній хліб, деякі овочі (гарбуз, морква, картопля, зелений горошок), некислі ягоди і фрукти (краще в приготованому вигляді).


Дієта після видалення каменів у нирках також повинна враховувати вид видалених каменів, будь то оксалатні, уратні, фосфатні або інші види каменів.

схожі статті