Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Як відрізнити доброякісну від злоякісної пухлини м'яких тканин
30 грудня 2018

Як відрізнити доброякісну від злоякісної пухлини м'яких тканин

Згідно зі статистичними даними, рівень захворюваності різного виду пухлинами з кожним роком стрімко збільшується.
Як відрізнити доброякісну від злоякісної пухлини м'яких тканин

Цьому сприяє цілий ряд ендогенних і екзогенних факторів — віруси, бактерії, генетична схильність, шкідливі фактори зовнішнього середовища, зокрема радіація, ультрафіолетове випромінювання, шкідливі звички та ін. В онкології особливе місце займають пухлини м'яких тканин, тобто всіх тканин, які розташовуються між кістками та шкірою. Як показує статистика, вони становлять близько 5% всіх онкологічних захворювань. Новоутворення можуть бути як доброякісними, так і злоякісними. Більш поширені все-таки доброякісні пухлини м'яких тканин.


Пухлина м'яких тканинПроте, відрізнити злоякісне новоутворення від доброякісного часто буває дуже складно — особливо на ранніх стадіях. Тому кожному лікарю необхідно знати, як відрізнити доброякісну пухлину від злоякісної. Це допоможе вчасно діагностувати захворювання та запобігти подальшому його розвитку.


Далі у статті розповімо, як відрізнити доброякісну пухлину від злоякісної, які діагностичні методи використовуються на сьогодні, детально ознайомимося з такими методами діагностики, як УЗД і біопсія м'яких тканин, а також перерахуємо методи лікування.



Діагностичні методи як визначити доброякісну або злоякісну пухлину м'яких тканин


Як визначити доброякісна або злоякісна пухлина? Для діагностики пухлин м'яких тканин візуального огляду та збору анамнестичних даних часто буває недостатньо.


  • Існує кілька головних відмінностей між злоякісними та доброякісними пухлинами, а саме:
  • Метастази м'яких тканин
  • Злоякісні пухлини відрізняються швидким, неконтрольованим зростанням
  • Клітини злоякісних пухлин значно відрізняються від клітин здорових тканин
  • Злоякісні пухлини, на відміну від доброякісних, схильні до рецидивування та метастазування
  • Злоякісні пухлини зазвичай порушують фізичне здоров'я пацієнта, його самопочуття та супроводжуються відповідною симптоматикою

Крім цього, існує значна кількість діагностичних методів, як відрізнити злоякісну пухлину. Найбільш широко застосовуються в лікарській практиці УЗД м'яких тканин і біопсія, МРТ, КТ



УЗД м'яких тканин


Ультразвукова діагностика пухлин м'яких тканин (УЗД м'яких тканин) — неінвазивний, високоінформативний метод дослідження, який допомагає визначити локалізацію, розміри, контури пухлини, її структуру. Це дозволяє припускати, злоякісна, або доброякісна це пухлина.


Отже, УЗД м'яких тканин при злоякісних пухлинах може показати наступне:УЗД м'яких тканин


  • Новоутворення неправильної форми. Правильна, симетрична форма більш характерна для доброякісних пухлин
  • Межі новоутворення не чіткі, на відміну від доброякісних пухлин
  • Часто утворення має внутрішню капсулу — тоді говорять про солідні структури. Вони можуть бути злоякісними, або доброякісними. Існують також кістозні структури — містять рідину новоутворення з щільною стінкою. Більш часто останні є доброякісними

УЗД м'яких тканин більш інформативне для діагностики поверхневих, неглибоких пухлин



Ексцизійна та інцизійна біопсія м'яких тканин: як проводиться діагностика


Часто УЗД буває недостатньо. Тому лікар може призначити біопсію м'яких тканин. Існує ексцизійна та інцизійна біопсія. Як проводиться дослідження та що це таке? Отже, біопсія — це діагностична та лікувальна процедура, в ході якої проводиться прижиттєвий забір клітин або тканин організму та яка дозволяє встановити, з якої тканини розвинулася пухлина, вивчити її гістологічну структуру.


  • Розрізняють два види біопсії:
  • Ексцизійна біопсія — це забір матеріалу з повністю видаленого органу
  • Інцизійна біопсія — забір для дослідження частини органу, або патологічного процесу

У сучасній практиці застосовується як ексцизійна біопсія, так і інцизійна біопсія. Як проводиться процедура перед прийомом пояснює лікар. В ході ексцизійної та інцизійної біопсії застосовується голка, УЗД-контроль. Частина матеріалу (біоптату), отримана в ході втручання, відправляється на гістологічне дослідження.



Як лікувати доброякісну та злоякісну пухлину м'яких тканин


Видалення пухлини Отже, як ми з'ясували, існує два види пухлин — доброякісні та злоякісні пухлини м'яких тканин. Вони відрізняються між собою не тільки формою, структурою, особливостями росту, але і походами до лікування. Як лікувати доброякісну пухлину?


Доброякісна пухлина відрізняється більш сприятливим перебігом і не вимагає, принаймні на ранніх етапах, радикального лікування. Часто на ранніх стадіях призначається медикаментозне лікування (стероїдні препарати, кріопрепарати), ліпосакція. При неефективності консервативної терапії, або при вираженій симптоматиці, застосовують хірургічне лікування, в ході якого частково, або повністю видаляється доброякісна пухлина.


Як лікувати злоякісні пухлини?
Злоякісні пухлини м'яких тканин — всі, без винятку — піддаються хірургічному видаленню. Поряд з цим можуть мати місце (зокрема при метастазуванні) хіміотерапія, променева терапія, або їх комбінація.


схожі статті
  • Рак грудей — не вирок!
    29 жовтня 2018
    Рак грудей — не вирок!

    Рак молочної залози — злоякісна патологія, яка все частіше діагностується навіть у молодих дівчат. Однак, почувши такий діагноз, не поспішайте впадати у відчай. Рак грудей — це не вирок!

    докладніше
  • Перші ознаки раку шкіри
    19 жовтня 2018
    Перші ознаки раку шкіри

    Рак шкіри — злоякісне захворювання, яке супроводжується переродженням епітеліальних клітин і формуванням пухлини. Патологія починається непомітно, нерідко першими ознаками недуги є видозміна бородавок, родимок.

    докладніше
  • Як визначити рак нирки
    02 жовтня 2018
    Як визначити рак нирки

    Рак нирки: як визначити, що це таке і наскільки небезпечно захворювання? Такі питання часто задають пацієнти, почувши невтішний діагноз.

    докладніше
  • Причини та симптоми раку сечового міхура
    31 жовтня 2018
    Причини та симптоми раку сечового міхура

    Рак сечового міхура — злоякісна пухлина, яка формується зі стінки органу. Згідно класифікації, виділяють інвазивну та неінвазивну форму хвороби.

    докладніше