Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Лікування метеоризму у дорослих
07 листопада 2019

Лікування метеоризму у дорослих

Лікування метеоризму у дорослих — комплексний процес корекції всіх несприятливих факторів.
Лікування метеоризму у дорослих

Іноді патологію вдається скорегувати лише короткочасним прийомом препаратів, іноді ж лікування метеоризму затягується надовго. Хороші і швидкі результати досяжні при своєчасному зверненні до лікаря. Метеоризм, лікування якого проводилося неправильно і неграмотно, може перейти в хронічну, постійну форму.


Методи діагностики та лікування метеоризму


Метеоризм і його лікування — сфера відповідальності лікаря гастроентеролога. Тільки своєчасне звернення до такого фахівця дозволить швидше виявити причину розладу і вжити заходів щодо її усунення. Ефективне лікування метеоризму у дорослих можливо лише після точного визначення факторів, що його викликали.


Необхідна при метеоризмі діагностика може включати такі дослідження:

УЗИ живота
  • ультразвукове дослідження органів живота,
  • рентгенограма черевної порожнини,
  • гастроскопия,
  • колоноскопія,
  • лабораторна діагностика та ін.

При цьому найбільш часто застосовується саме УЗД в поєднанні з лабораторними тестами.


У разі симптоматичного метеоризму діагностика в лабораторії на увазі пошук кишкових паразитів або ферментативної недостатності. Певну інформацію дають аналізи калу, що підтверджують порушення кишкового бактеріального балансу.


Як лікувати метеоризм


Після проведення обстеження лікаря стає зрозуміло, як лікувати метеоризм кишечника в даному випадку. Найбільш прості схеми терапії допустимі при розладах, викликаних похибками дієти. У разі відсутності серйозних хвороб аліментарний метеоризм коригується винятком певних продуктів і прийомів кишкових піногасники.


Але як лікувати метеоризм, обумовлений патологією шлунково-кишкового тракту? Найчастіше рішення подібної проблеми неможливо без усунення або корекції її причини — хронічного запалення або дефіциту ферментів.


Лікування метеоризму в такому випадку — багатокомпонентний процес, спрямований на стійке і надійне позбавлення від неприємних симптомів. Лыкарем підбирається індивідуальна дієта і схема медикаментозного впливу на метеоризм. Як лікувати симптоми і причину хвороби в кожному випадку стає зрозуміло лише після повного обстеження.


Чим лікувати метеоризм


Виходячи з причини і виду розладу, лікар і підбирає, чим лікувати метеоризм.


Говорячи про препарати, для симптоматичного лікування застосовуються три групи речовин:


Активированный уголь
  • Сорбенти. Швидко полегшують симптоми, проте
    мають властивість поглинати також вітаміни і
    корисні мінерали. Тривале застосування таких
    препаратів для зменшення здуття протипоказано.
  • Рослинні речовини. Певний ефект мають
    медикаменти на основі кропу. Їх результативність
    залишається спірною і часто недостатньою
    при виражених проблемах.
  • Кишкові піногасники. Специфічна група препаратів,
    розроблених саме для лікування і профілактики
    метеоризму. Знайшли найбільшого поширення завдяки
    своїй безпеці і ефективності.

Підвищене газоутворення як симптом інших хвороб лікується тільки в комплексі з основним захворюванням. В різних ситуаціях призначаються протипаразитарні засоби, ферментні препарати, пробіотики, речовини для поліпшення моторики кишечника, спазмолітики та інше.


Всім без винятку пацієнтам рекомендується деяке збільшення фізичної активності, яка безпосередньо впливає на активність м'язів кишечника і шлунка. Незамінною є індивідуальна лікувальна дієта, яка розробляється для кожного пацієнта.


Профілактика метеоризму


У всіх випадках краще попередити підвищене газоутворення, ніж лікувати метеоризм.


У людей без вираженої патології шлунково-кишкового тракту основою профілактики метеоризму служить здорова збалансована дієта. Неприпустимі часті переїдання, зловживання алкогольним напоями, особливо пінистими (ігристі вина, пиво).


Рекомендується кілька обмежувати споживання бобових, солодких фруктів або квасу, газованих солодких напоїв.

Семейная прогулка на велосипедах

Регулярна фізична активність впливає на моторику кишечника і запобігає спазми або зниження активності органів черевної порожнини. Вторинною профілактикою метеоризму служить своєчасне виявлення і усунення захворювань органів травлення.


У нашому центрі є все необхідне для якісного та комфортного лікування проблем шлунково-кишкової системи. Досвідчені і делікатні доктора відповідально підходять до діагностики і корекції підвищеного газоутворення. Новітнє діагностичне і лікувальне устаткування гарантує найкращі результати лікування.

схожі статті