Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Мучить підвищене газоутворення? Що робити.
12 листопада 2019

Мучить підвищене газоутворення? Що робити.

Підвищене газоутворення або метеоризм — поширена і досить неприємна патологія.
Мучить підвищене газоутворення? Що робити.

Підвищене газоутворення або метеоризм — поширена і досить неприємна патологія. Метеоризм може бути самостійним розладом або симптомом іншої хвороби. Причинами підвищеного газоутворення часто стають похибки дієти і захворювання шлунково-кишкового тракту. Якщо вас мучить підвищене газоутворення слід з'ясувати його природу разом з доктором і провести своєчасну корекцію.


Підвищене газоутворення в кишечнику


Підвищене газоутворення в кишечнику — одна з декількох причин метеоризму у дорослих. Вміст газів в шлунково-кишковому тракті може підвищуватися внаслідок трьох чинників:


  • Аерофагія або заковтування повітря. Надмірний газ надходить з порожнини рота при жуванні або вживання рідин через трубочку.
  • Підвищене газоутворення в шлунку. Виникає внаслідок контакту кислоти шлункового соку і харчових лугів.
  • Власне підвищене газоутворення в кишечнику. Є наслідком процесів бродіння і дисбактеріозу.

У більшості пацієнтів з підвищеним газоутворенням причиною проблеми є харчові фактори — вживання певних продуктів.


Причини підвищеного газоутворення в кишечнику



Продукты, вызывающие метеоризм

При підвищеному газоутворенні в кишечнику причиною часто стає надмірний прийом в їжу таких продуктів:


  • бобові (горох, квасоля та ін.),
  • яблука,
  • капуста,
  • хліб (особливо чорний),
  • пиво,
  • газовані (особливо солодкі) напої та ін.


Аліментарний або харчової метеоризм — найбільш нешкідлива його форма. Такий стан легко усувається виключенням з раціону вищеописаних продуктів або зменшенням їх кількості.


Рідше у пацієнтів з підвищеним газоутворенням в кишечнику причиною виступають захворювання шлунково-кишкового тракту. Гастрит, езофагіт, коліт, ферментативна недостатність, спайкова хвороба, пухлини черевної порожнини — ось далеко не повний список патологій, які можуть супроводжуватися метеоризмом. Іноді у пацієнтів зі стійким метеоризмом виявляється паразитарна інвазія — різні види глистів, змінюють нормальні процеси травлення.


Підвищене газоутворення в шлунку


Повышенное газообразование в желудке Підвищене газоутворення в шлунку проявляється відрижкою і відчуттям важкості в животі. Виникати патологія може з двох причин. Аерофагія, яка веде до скупчення повітря в шлунку, є наслідком поспішного прийому їжі, куріння, вживання напоїв через трубочку.


Часто стан спостерігається у пацієнтів з дефектами зубного ряду, захворюваннями носоглотки. Підвищене газоутворення в шлунку іноді є результатом хімічної реакції соляної кислоти шлункового соку і лугів продуктів харчування. В такому випадку виділяється вуглекислий газ, який розширює стінки шлунка.


Чому буває підвищене газоутворення в шлунку


Як вже було зазначено, вживання газоутворюючих продуктів — це те, чому підвищене газоутворення в шлунку виникає найчастіше. Корекція раціону в таких випадках швидко усуває симптоми. Однак буває, що навіть повне виключення небажаних продуктів не вирішує проблему.


Такий розвиток подій може свідчити про наявність анатомічних або функціональних змін в шлунково-кишковому тракті. Причинами підвищеного газоутворення в шлунку також можуть бути такі хвороби як:Боли в желудке


  • виразкова хвороба,
  • гастрит,
  • рефлюкс-езофагіт,
  • дуоденіт,
  • секреторна недостатність,
  • спайки черевної порожнини,
  • пухлини шлунка і дванадцятипалої кишки.

Будь-яке з вищевказаних захворювань може ускладнюватися або проявлятися метеоризмом. Проте, зазвичай крім здуття живота відзначаються і інші симптоми: біль, зміна маси тіла, зсув лабораторних показників.


Як лікувати підвищене газоутворення


Будь-яке порушення діяльності кишечника або шлунка має бути проаналізовано лікарем гастроентерологом. При аліментарному підвищеному газоутворення лікування полягає в прийомі знешкоджуючих гази препаратів і корекції дієти.


Серед препаратів найбільш ефективними є три групи: сорбенти, піногасники і рослинні засоби. Всі вони мають певний ефект при симптоматичному підвищеному газоутворенні в кишечнику. Лікування при цьому частіше починають саме з піногасників, які вважаються найбільш результативними.


Сорбенты Недоліками сорбентів є їх низька вибірковість і можливість лише короткочасного прийому. Такі препарати всмоктують і шкідливі, і корисні речовини, а при тривалому прийомі призводять до авітаміноз і браку мінералів. Рослинні вітрогінні засоби (частіше це препарати на основі кропу) не завжди мають достатній ефект.


При хворобливому підвищеному газоутворенні лікування повинно проводитися після докладного з'ясування я природи процесу. У нашому центрі є всі можливості для повноцінного обстеження і лікування пацієнтів з будь-якими розладами шлунково-кишкового тракту. Доброзичливий персонал, найкраще обладнання і лікарі сприяють швидкому і стійкому одужанню.

схожі статті