Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Чи небезпечна кіста молочної залози
01 серпня 2019

Чи небезпечна кіста молочної залози

Серед доброякісних новоутворень молочної залози найбільш часто діагностується кіста молочної залози — приблизно в 50-55% всіх випадків
Чи небезпечна кіста молочної залози

Що таке кіста молочної залози? Це доброякісне новоутворення, яке являє собою патологічну порожнину в товщі молочної залози і складається з капсули і вмісту.


Кіста може бути одиночною і множинною, мати різні розміри, за формою — переважно овальна, або кругла, але нерідко зустрічаються утворення неправильної форми.


Далі в статті розповімо більш детально, з яких причин виникає кіста молочної залози і які симптоми для неї характерні, хто схильний до розвитку даного новоутворення, а також з'ясуємо, чи небезпечна патологія, і як проходить її діагностика та лікування.



Хто схильний до утворення кіст молочних залоз



Кіста молочної залозиКіста в молочній залозі може діагностуватися у жінок різного віку. Найбільш схильні до них жінки у віці 35-55 років, переважно ті, які не народжували. Однак, часто кісти молочних залоз утворюються і в зовсім юних дівчат, і в жінок похилого віку.


Наявність кіст в інших органах, наприклад, в яєчниках, щитовидній залозі, можуть свідчити про схильність жіночого організму до утворення кіст — тому не можна виключити утворення кісти в молочній залозі в майбутньому.


Схильні до утворення кіст також жінки, які перенесли операцію з видалення подібних утворень в минулому, жінки, які страждають гормональними порушеннями і ендокринними захворюваннями, жінки з травмою грудей в анамнезі.



Кіста молочної залози: симптоми патології



Як проявляє себе кіста молочної залози? Симптоми цього доброякісного новоутворення в більшості випадків або відсутні, або слабо виражені. Зазвичай кіста діагностується випадково під час профілактичних досліджень, або досліджень з приводу інших причин. У разі кісти молочної залози симптоми в першу чергу залежать від її розмірів, локалізації, індивідуальних особливостей жінки.


Отже, чим характеризується кіста молочної залози?


Симптоми зазвичай з'являються при досягненні утворення значних розмірів і можуть включати наступне:


  • Візуально можна помітити припухлість, почервоніння шкіри в місці локалізації утворення. При значних розмірах кіст можна спостерігати асиметрію молочних залоз.
  • Жінка може промацати пухлину — найчастіше вона тверда, щільна на дотик, має правильну округлу форму, чіткі контури, не спаяна з навколишніми тканинами і легко зсувається в сторони.

  • При значних розмірах кіст симптомами можуть бути:

    • біль
    • відчуття тяжкості
    • розпирання в грудях, які посилюються в другій половині менструального циклу і можуть віддавати в лопатку, шию, плече, пахвову область

    У більшості випадків неприємні відчуття в грудях зникають до початку, або до кінця менструацій, рідше — спостерігаються протягом усього менструального циклу.


    У рідкісних випадках можуть спостерігатися виділення з соска — серозні, кров'янисті, або у вигляді молозива.


    У певного відсотка жінок посилюється симптоматика передменструального періоду — виникає нудота, блювота, запаморочення, тахікардія, підвищується дратівливість.



    Причини виникнення кісти молочної залози



    Чому виникає кіста молочної залози? Причини виникнення даного новоутворення до кінця не з’ясовані. Існує безліч теорій і концепцій, але, як показує більшість досліджень, основні причини виникнення кісти молочної залози криються в гормональних порушеннях.


    Молочні залози є органом-мішенню для жіночих статевих гормонів, тому зазвичай поштовхом до утворення кісти служить підвищення рівня естрогену, або підвищення чутливості тканин молочної залози до естрогену.


    Крім цього, причини виникнення кісти молочної залози можуть бути наступними:Вузька білизна


    • Особливості репродуктивного анамнезу, зокрема, ранній початок менструацій (до 11 років), пізня менопауза (після 50 років), пізня перша вагітність (після 30 років), або відсутність вагітності протягом життя, відсутність періоду грудного вигодовування дитини, або його скорочення, а також аборти, ЕКО.
    • Ендокринні порушення також є причиною виникнення утворень. До них відносять — патологію яєчників, гіпоталамо-гіпофізарної системи, наднирників, щитовидної залози, так як саме ці органи регулюють процеси розвитку молочних залоз.
    • Розлади з боку нервової системи — психоемоційні стреси, вегетоневроз, внутрішньочерепна гіпертензія, перенесені нейроінфекції.
    • Порушення роботи гепатобіліарної системи та підшлункової залози, які беруть участь у зв'язуванні естрадіолу.
    • Інактивації естрогенів.
    • Обмінні порушення.

    Крім перерахованих вище причин, до факторів ризику відносять травми грудей, постійне здавлювання грудей одягом, що негативно впливає на прохідність проток, а також мастити.



    Чим може бути небезпечна кіста молочної залози



    Чим може бути небезпечна кіста молочної залози? Наявність доброякісних новоутворень значно підвищує ризик розвитку злоякісного процесу. На щастя, кісти дуже рідко малігнізуються. Чим тоді небезпечна кіста молочної залози? Наслідки зазвичай пов'язані з іншим.


    Отже, в першу чергу страждає психоемоційний стан жінки — виникає тривожність, невпевненість в собі, страх, що це рак, а не кіста молочної залози.


    Наслідки також включають таке:


    • Асиметрія молочних залоз.
    • Запалення кісти.
    • Нагноєння кісти з підвищенням температури тіла, посиленням больових відчуттів, нездужанням.
    • Найбільш небезпечне і рідкісне ускладнення — малігнізація.


    Як визначити кісту молочної залози, діагностика освіти



    Як визначити кісту молочної залози? При такому новоутворенні, як кіста молочної залози, діагностика повинна бути комплексною!


    Клінічний огляд та, зокрема, пальпація допомагають тільки запідозрити кісту. Але так як утворення візуально має подібності з запальними захворюваннями (мастит, абсцес), непухлинних утвореннями (атерома), іншими доброякісними (ліпома, фіброаденома) і злоякісними новоутвореннями (аденокарцинома, саркома), то дуже важливе значення має диференціальна діагностика!


    Отже, допоможе підтвердити діагноз кісти молочної залози, діагностика наступними способами:


    • Інструментальна діагностика — УЗД, мамографія, пневмокистография, дуктографія, КТ, МРТ.
    • Цитологічне дослідження.
    • Гістологічне дослідження.
    • У деяких випадках потрібна консультація інших фахівців.


    Методи лікування кіст молочних залоз



    Як лікувати кісту молочної залози? При такому новоутворенні, як кіста молочної залози, лікування може проводитися як консервативними, так і хірургічними методами. Все залежить від розмірів освіти, характеру його зростання, локалізації, від загального стану жінки, наявності ускладнень.


    Лікування кісти молочної залози на сьогоднішній день проводитися такими методами: Склеротерапія


    • Медикаментозне лікування кісти молочної залози — застосовуються препарати йоду, агоністи допаміну, гестагени, при необхідності НПЗП, седативні препарати.
    • Фізіотерапія (електрофорез, лазерна, магнітна терапія).
    • Склеротерапія — після пункції в порожнину освіти вводять склерозуючі засоби (етанол, озонокислородна суміш).
    • Хірургічне лікування.



    Чи потрібно видаляти кісту молочної залози



    Чи потрібно видаляти кісту молочної залози? Операція з видалення кісти молочної залози є малотравматичним хірургічним втручанням, в ході якого проводиться секторальна резекція утворення з подальшим гістологічним дослідженням. При множинних кістах може бути рекомендована проста мастектомія — видалення молочної залози.


    Видалення кісти молочної залози може бути рекомендовано в наступних випадках:


    • Неефективність консервативних методів лікування.
    • Наявність множинних багатокамерних кіст, папілярних структур.
    • Розміри кісти перевищують 1 см.
    • Наявність ознак злоякісного процесу.
    • Наявність ускладнень.

    Видалення кісти молочної залози проводиться під загальною анестезією і займає не довше півгодини-годину (залежно від складності). Тому за безпеку і безболісність процедури можна не турбуватися!


  • схожі статті