Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Чому виникає запалення кісти в молочній залозі
05 серпня 2019

Чому виникає запалення кісти в молочній залозі

Кіста молочної залози — це доброякісне новоутворення, яке являє собою патологічну порожнину в товщі грудей, заповнену рідиною і оточену капсулою.
Чому виникає запалення кісти в молочній залозі

У більшості випадків кіста не викликає ніяких симптомів і діагностується випадково. Але в разі значних розмірів кісти, або її ускладнень, може спостерігатися різного роду симптоматика.


Найбільш часте ускладнення — запалення кісти в молочній залозі. Чому воно виникає? Запалення кісти найчастіше свідчить про приєднання бактеріальної флори.


Цьому може сприяти наступне:Тісна білизна


  • Наявність хронічних вогнищ інфекції
  • Перенесені вірусні та інші інфекційні захворювання, що сприяють зниженню імунітету
  • Травмування грудей
  • Носіння тісної білизни і одягу, що веде до здавлення протоків, їх закупорки
  • Тривала дія на місце локалізації кісти тепла, наприклад, компреси, грілки, сауни, сонячні ванни
  • Переохолодження

Запалення кісти молочної залози може носити різний характер — воно може бути серозним, фібринозним, гнійним, геморагічним. Найбільш важкий перебіг маэ гнійне запалення кісти.


Далі в статті розповімо більш детально, якими симптомами супроводжується запалення кісти, що являє собою гнійне запалення, а також як лікувати запалену кісту і як зняти запалення.



Запалення кісти молочної залози: симптоми



Як розпізнати запалення кісти молочної залози? Симптоми при неускладнених кістах практично відсутні. У більшості випадків дані новоутворення діагностуються випадково під час профілактичних обстежень, або обстежень з приводу інших захворювань. Однак, якщо розвивається запалення кісти, симптоми можуть бути вкрай вираженими і не тільки погіршувати стан жінки і її якість життя, але і загрожувати серйозними наслідками.


Отже, при такому ускладненні, як запалення кісти молочної залози, симптоми можуть бути наступними:


  • Загальна слабкість, нездужання, підвищена стомлюваність.
  • Підвищення температури тіла до субфебрильних, фебрильних цифр, часто з лихоманкою і інтоксикаційним синдромом — озноб, підвищене потовиділення, тахікардія, головний біль, зниження апетиту
  • Інтенсивний, пульсуючий, або розпираючий біль в молочній залозі, яка може віддавати в плече, шию, лопатку, і зазвичай не пов'язана з менструальним циклом. Біль посилюється при пальпації, або прикладанні малюка до грудей в разі годування грудьми.
  • Шкіра над місцем локалізації кісти нерідко набрякає, червоніє, стає теплішою на дотик, що свідчить про місцеве підвищення температури тіла
  • При вираженому інтоксикаційному синдромі можуть також спостерігатися нудота, блювота.


Що значить гнійне запалення кісти молочної залози?



Фіброзна кістаЯк згадувалося вище, кіста із запаленням в молочній залозі може мати різний характер — вона може бути серозною, фіброзною, гнійною.


Гнійне запалення кісти молочної залози відрізняється найбільш важким перебігом і розвивається в результаті приєднання патологічної флори. Найбільш часто гнійне запалення кісти молочної залози провокує золотистий стафілокок, стрептокок, синьогнійна паличка.


Гнійна кіста із запаленням в молочній залозі зазвичай протікає:


  • з підвищенням температури тіла до 39-40°С
  • сильним больовим синдромом
  • гіперемією і набряком молочної залози
  • нерідко можуть спостерігатися гнійні, або кров'янисті виділення з соска

Небезпечна гнійна кіста тим, що запальний процес може поширитися на регіонарні лімфатичні вузли і тим самим привести до інфільтраційних гнійного маститу. Також в результаті гнійного запалення капсула кісти може розплавитися, в результаті чого її вміст поширюється по всій товщі залози. Це веде до флегмонозного маститу, при якому запалення охоплює повністю всю молочну залозу.


Саме тому дуже важливо своєчасно розпізнати симптоми запалення і звернутися за допомогою до фахівця!



Як зняти запалення кісти в молочній залозі



Як зняти запалення кісти молочної залози? Ні в якому разі не слід вдаватися до самолікування! Як зняти запалення кісти ефективно і безпечно, може порадити тільки досвідчений лікар!


На догоспітальному етапі жінка може прийняти максимум знеболюючі, жарознижуючі (при температурі вище 38,5 ° С), або заспокійливі препарати, зробити холодний компрес.


Вибір методу лікування залежить від виду запалення, від розмірів кісти, загального стану пацієнтки і обов'язково вимагає комплексної діагностики та консультації фахівця.



Запалення кісти молочної залози, варіанти лікування



Існують різні методи, як лікувати запалення кісти молочної залози.


На сьогоднішній день при такому ускладненні, як запалення молочної залози, лікування проводитися такими способами:Хірургічне лікування


  • Антибіотикотерапія — показанням до нього зазвичай є гнійне запалення молочної залози.
  • Лікування гормонами — зазвичай проводитися після проведення пункції.
  • Симптоматична терапія — протизапальні, жарознижуючі, болезаспокійливі засоби.
  • Хірургічне лікування — показано при значних розмірах кісти, при наявності ускладнень, при неефективності консервативної терапії.

Вибір методу лікування здійснюється індивідуально в кожному окремому випадку!


схожі статті