Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Причини виникнення хропіння

Причини виникнення хропіння

Серед причин хропіння у чоловіків є безліч як відносно нешкідливих, так і вкрай небезпечних станів. Вчасно скоригована проблема допомагає вберегтися від важких ускладнень, таких як зупинка дихання уві сні.
Причини виникнення хропіння

Так само важливо своєчасно усувати причини хропіння у жінок, які в певному віці страждають від цієї недуги так само часто, як і чоловіки.


Виявлені причини хропіння у дітей часто можна легко усунути, але ігнорування патології може призвести до незворотних змін.


Про те, що таке хропіння, які його причини і що з ним робити, розповімо далі.



Що собою являє хропіння


Типове хропіння — результат вібрації м'яких тканин глотки, гортані під дією потоку повітря, що проходить.


Точні причини виникнення хропіння в деяких випадках виявити не вдається, але частіше за все джерелом звуку служить в'яле і гіпотонічно м'яке піднебіння. Практично обов'язковою умовою появи неприємно звуку є утруднення носового дихання і, як результат, дихання через рот.


Величезну роль має наявність так званого вісцерального ожиріння, при якому жир вибірково накопичується у внутрішніх органах. Замість збільшення кількості підшкірної клітковини в цьому випадку відбувається потовщення язика, стінок глотки, м'якого піднебіння.


При цьому проходячи через звужений жировою клітковиною «тунель» порожнини рота і гортані повітря стрясає обвислі тканини, які починають коливатися і створювати звукові хвилі.


Добре зрозумілі причини хропіння у чоловіків при ожирінні і хронічних порушеннях носового дихання, очевидні джерела звуку при запаленні слизової носа. Але в деяких випадках зрозуміти, чому виникає хропіння, дуже важко навіть досвідченому фахівцеві. Тоді хворобу називають ідіопатичною, тобто патологією без явної причини.


В такому випадку винуватцем може бути не постійна, а тимчасова гіпотонія м'язів м'якого піднебіння. При цьому саме під час сну, коли максимально розслаблені всі м'язи тіла, спочатку пружна тканина розм'якшується і слабшає.



Основні причини появи хропіння


Основними причинами хропіння у чоловіків є такі стани, як:


●       ожиріння, особливо висцеральне;

●       хронічний риніт;

●       Викривлення носової перегородки;

●       поліпи носа,

●       неправильний прикус;

●       зловживання алкоголем;

●       вроджене звуження дихальних шляхів.


Серед найчастіших причин хропіння у жінок варто згадати ряд гормональних чинників:


Причины храпа у женщин.jpg ●       наступ клімактеричного періоду,

●       хвороби щитовидної залози,

●       наднирників,

●       післяпологовий період.


При цьому не варто списувати з рахунків супутнє ожиріння, захоплення алкоголем або паління. Дуже важливо усувати причини хропіння у жінок, які планують стати матір'ю, так як ускладнене нічне дихання обов'язково позначиться на кровообіг і тканинному диханні плода.


Причинами хропіння у дітей часто стають:


●       гіпертрофовані мигдалини (аденоїди),

●       тимчасовий набряк слизової носа через гострі респіраторні інфекцій,

●       вроджені порушення розвитку рота і носа.


Як правило, порушення прикусу може бути як передумовою хропіння, так і його наслідком, тому лікування у ортодонта буде малоефективним без терапії порожнини глотки і носа.



Чим небезпечне хропіння


Якщо причини хропіння — досить «рутинні» патології, то наслідки цього стану є вкрай небезпечними.


Наша дихальна система розрахована на носове дихання. Саме в порожнині носа відбувається зволоження та знезараження повітря. Наявність хропіння говорить про те, що повітряний потік йде в обхід носа, сухе і брудне повітря потрапляє безпосередньо в ніжні і вразливі тканини глотки, гортані, легенів. Це призводить до хронічних запалень описаних органів.


Нерідко не усунені причини хропіння в молодих чоловіків, як і у жінок або дітей, призводять до різкого порушення якості сну. Часті пробудження через брак повітря виявляються постійною втомою і разбитостью навіть при достатній тривалості відпочинку. Але чим небезпечне хропіння для життя?


Основные причины появления храпа.jpg Найнебезпечнішим наслідком хропіння є так зване нічне апное — стан, при якому на якийсь час дихання може пропадати.


Наростаючий дефіцит кисню в кінці кінців викликає пробудження і відновлення дихання. На жаль, іноді зупинка дихання через хропіння призводить до загибелі пацієнта, Який просто не встигає прокинутися, щоб вдихнути свіжу порцію повітря.


Якщо причина хропіння у дітей не була усунена, хронічний дефіцит кисню може призводить до уповільненого психічного і фізичного розвитку дитини, частих хвороб дихальної системи. Доведено безпосередній зв'язок дитячого хропіння з порушенням прикусу. При цьому важливий як вплив прикусу на появу хропіння, так і погіршення стану зубів при постійно відкритому вночі роті.


У діагностичних умовах є можливість точно визначити, чи небезпечне хропіння в кожному випадку чи ні. Для цього проводяться вимірювання основних показників пацієнта під час сну. Оцінюється ритм серця, насиченість крові киснем, артеріальний тиск. Відзначено, що абсолютно у всіх випадках хропіння присутня загроза розвитку хвороб або смертельного нічного апное.



Що робити з хропінням


При тривало існуючому розладі, питання «що робити з хропінням» обов'язково повинне звучати на прийомі у лікаря. Самолікування в цьому випадку буде не тільки небажаним, а й небезпечним.


Тільки працюючи з грамотним фахівцем вдасться визначити, через що виникає хропіння у Вашому випадку і які заходи для його лікування будуть найбільш ефективні. Доктор може порекомендувати медикаменти, процедури або вправи для боротьби з несприятливими факторами.


Найбільш ефективною в довгостроковій перспективі виявляється інтенсивна допомога — операція. Існує ряд методик, які «розкривають» і розширюють дихальні шляхи. При цьому найчастіше корекції піддається м'яке піднебіння і язичок піднебіння.


Лікарі нашого центру докладніше розкажуть, що робити з хропінням, а при необхідності проведуть висококласне лікування в сучасній і безпечній операційній. Вчасно проведене лікування не тільки поліпшить сон і самопочуття, але і в прямому сенсі врятує життя.

схожі статті