Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Проста кіста нирки
17 квітня 2019

Проста кіста нирки

Одне з найбільш поширених утворень нирок — проста кіста нирки.
Проста кіста нирки

Це доброякісне новоутворення, яке являє собою округлу порожнину, оточену сполучнотканинною капсулою і заповнену рідиною.


Проста кіста нирок відрізняється тим, що, на відміну від багатокамерних кіст, містить тільки одну ізольовану камеру.


Наповнювати її може різний вміст — серозна, геморагічна, гнійна рідина.


Проста кістаПроста кіста нирки в більшості випадків виявляється випадково під час профілактичних оглядів або обстежень з приводу інших захворювань. Більш характерна вона для чоловіків старших 50 років. Така кіста часто утворюється у верхньому або нижньому полюсі нирки і не характеризується швидким ростом.


Точних причин утворення простих кіст не встановлено. Мають роль генетичні фактори, перенесені інфекційні захворювання нирок в анамнезі, хронічна патологія нирок, спосіб життя та ін.


Далі в статті розповімо детальніше, якими симптомами проявляє себе проста кіста нирок, як проводитися діагностика і лікування патології, а також, для чого потрібно дренування.



Проста кіста нирки: симптоми


Як проявляє себе проста кіста нирки? Симптоми залежать, в першу чергу, від розмірів кісти. Якщо це невелика проста кіста нирки, симптоми тривалий час зовсім відсутні і починають проявлятися в міру зростання новоутворення. Поява симптомів обумовлена здавленням кістою балії і сечоводу, а в деяких випадках і приєднанням інфекції.


Дозволяють запідозрити, що це проста кіста нирки, симптоми наступного характеру:


  • Тупий ниючий біль у ділянці нирок, переважно односторонній
  • Підвищення температури тіла
  • Хворобливе сечовипускання
  • Прискорене сечовипускання, переривчасте сечовипускання невеликими порціями
  • Загальна слабкість

Це далеко не специфічні симптоми, які спостерігаються при ряді інших захворювань нирок. Тому величезне значення має правильна і своєчасна діагностика кісти.


При великих розмірах кіста може здавлювати також судини нирки, що загрожує атрофією і відмиранням органу!



Проста кіста нирки: діагностика та лікування


Дуже важлива при такій патології, як проста кіста нирки, — діагностика. Як згадувалося вище, часто кіста не проявляє себе ніякими симптомами і діагностується випадково під час обстежень необхідних при інших причинах.


Діагностика нирок

Як у випадку будь-якої патології, так і при діагнозі проста кіста нирки, діагностика включає збір анамнестичних даних пацієнта, його фізикальний огляд, а також застосування додаткових лабораторних та інструментальних методів дослідження.


Одних симптомів і загального огляду недостатньо для того, щоб лікар з упевненістю сказав, що у пацієнта проста кіста нирки. Діагностика за допомогою УЗД найінформативніша в цьому випадку! Вона дозволяє оцінити характер новоутворення, його локалізацію, форму, розміри, оцінити стан ниркової тканини.


З діагностичною метою також нерідко дренується проста кіста нирки. Лікування даної патології при невеликих розмірах утворення не обов'язкове. Важливо лише періодично контролювати зростання кісти за допомогою УЗД. Лікування простої кісти нирки зазвичай показано в тих випадках, коли вона здавлює структуру нирки і супроводжується певними симптомами.


Медикаментозне лікування простої кісти нирки, як показує досвід, недостатньо ефективне. Тому на сьогоднішній день, найбільш часто вдаються до дренування і хірургічного лікування.



Дренування кісти нирки — сучасний підхід до діагностики та лікування


Дренування кіст — малоінвазивна процедура, в ході якої за допомогою спеціальної голки можна отримати вміст кісти. Дренування кісти нирки застосовується як з діагностичною, так і з лікувальною метою. Діагностика за допомогою дренування дозволяє оцінити вміст кісти, визначити ступінь злоякісності новоутворення, правильно підібрати методи лікування.


Дренування кісти нирки, як лікувальна процедура доцільна лише тоді, коли новоутворення має більше 6 см.


Дренування кісти ниркиЗа допомогою маніпуляції можна усунути зайву рідину і тим самим зменшити тиск на тканину і структури нирок. Дренування кіст проводиться під контролем УЗД і вимагає попередньої здачі необхідних лабораторних аналізів.


Як показує практика, дренування в 85-90% випадків допомагає повністю усунути кісту або ж суттєво зменшити її розміри і усунути симптоми.



схожі статті