Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Запалення аденоїдів у дітей: симптоми та лікування
11 грудня 2019

Запалення аденоїдів у дітей: симптоми та лікування

Мигдалини — це парні (піднебінні, трубні) і непарні (глоткова, мовна мигдалина) органи лімфатичної системи, які розташовуються в ротовій і носовій порожнинах і виконують важливу роль у формуванні імунітету.
Запалення аденоїдів у дітей: симптоми та лікування

Зазвичай вони невеликих розмірів, але в деяких випадках, наприклад, при інфекційних захворюваннях, гострих і хронічних захворюваннях верхніх дихальних шляхів, мигдалини можуть збільшуватися і розростатися.


У разі, коли розростання лімфоїдної тканини веде до патологічного збільшення носоглоткового мигдалика, вживають всім відомий термін "аденоїди". Збільшена мигдалина (аденоїди) порушує носове дихання, може погіршувати слух і викликати інші розлади і порушення.Аденоиды.jpg


Ситуація погіршується, коли розвивається аденоїдит (запалення аденоїдів). Симптоми даного захворювання значно порушують якість життя дитини та загрожують серйозними ускладненнями. Тому дуже важливо вчасно розпізнати симптоми аденоїдита і звернутися до педіатра.


Далі в статті розглянемо такі питання, як: з яких причин виникає аденоїдит, або запалення аденоїдів у дітей, лікування і симптоми даного захворювання, можливі ускладнення.


Запалені та збільшені аденоїди, які причини?


Що може привести до того, що запалилися аденоїди? Найбільш часто, як показує статистика, збільшені аденоїди у віці 3-7 років. Цьому може сприяти безліч чинників — як екзогенних, так і ендогенних. Отже, одні з найбільш частих причин аденоїдита (стан, коли запалилися аденоїди) наступні:


  • Причины аденоидита.jpgГенетична схильність.
  • Знижений імунітет.
  • Часті простудні захворювання, гострі та хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів, дитячі інфекційні захворювання (кір, скарлатина) — часто в результаті цього збільшені аденоїди.
  • Схильність до алергій (харчові алергії, медикаментозні і ін.), Бронхіальна астма.
  • Несприятливі кліматичні та мікрокліматичні умови (пил, сухість повітря і ін.).

Основні симптоми запалення аденоїдів у дітей


Як проявляється запалення аденоїдів у дітей? Симптоми аденоидита у дітей можуть бути різними і залежать від ступеня збільшення аденоїдів, ширини носових ходів, індивідуальних особливостей дитини.


Розрізняють 3 ступеня запалення збільшених гланд.


  1. Запалення 1 ступеня має місце, коли збільшена мигдалина перекриває 1/4 просвіту носового ходу. Характеризується такими симптомами, як незначне погіршення носового дихання, яке відзначається переважно в нічний час.
  2. При 2 ступеня аденоїдів, мигдалина перекриває 2/3 носового ходу, що веде до значного ускладнення носового дихання не тільки вночі, але і вдень. Дитина хропе, рот у нього постійно відкритий.
  3. При 3 ступені збільшена мигдалина повністю перекриває ніздрю і робить дихання носом неможливим.

Храп у ребенка.jpgДо симптомів аденоидита відносять наступне:


  • утруднене носове дихання, хропіння уві сні;
  • блідість і млявість, загальна слабкість і нездужання;
  • відчуття стороннього предмета в носі;
  • тихий, глухий, носової голос;
  • відкритий рот і переважання ротового дихання;
  • підвищення температури тіла;
  • тривалий нежить;
  • слабкість, головний біль, сонливість, зниження апетиту, нудота і інші прояви інтоксикації;
  • хронічний кашель;
  • біль у вухах, іноді — значне погіршення слуху.

Чим загрожує запалення аденоїдів у дитини


Збільшення аденоїдів у дитини і особливо аденоїдит (запалення аденоїдів у дитини) може загрожувати серйозними ускладненнями, а у маленьких дітей нерідко веде до летального результату. Тому, слід бути дуже уважним і при перших ознаках, за якими можна запідозрити запалення аденоїдів у дитини, відразу звертатися до лікаря!


У зворотному випадку збільшення аденоїдів у дитини може спровокувати такі ускладнення:


  • Порушення слуху.
  • Хронічне запалення.
  • Підвищений ризик простудних захворювань і захворювань дихальних шляхів (ларингіту, трахеїту, бронхіту і фарингіту).
  • Запальні процеси середнього вуха у вигляді отитів.
  • Порушення мови і її розвитку. Це явище пов'язане з впливом аденоїдів на зростання лицьових кісток, а, отже, на артикуляцію.

Як лікувати запалені аденоїди у дітей


З усього перерахованого вище стає зрозумілим, що запалені аденоїди у дитини не таке вже безпечне захворювання. Тому бажано якомога швидше лікувати запалені аденоїди.


Лечение аденоидов у детей.jpeg Отже, як лікувати запалені аденоїди у дітей? В першу чергу слід дізнатися, як зняти запалення аденоїдів. На сьогоднішній день це можливо за допомогою протизапальних медикаментозних засобів в таблетках, спреях, розчинах. Як додатковий засіб можна використовувати в якості промивань натуральні рослинні відвари. Крім протизапальних засобів, застосовуються також антибіотики, антигістамінні препарати, полівітамінні комплекси, імуностимулятори.


Хороший ефект дають і консервативні методи лікування (фізіотерапія, дихальна гімнастика, озонотерапія, лазеротерапія, ультрафіолетове опромінення і ін.). У важких випадках запалені аденоїди у дитини видаляють хірургічним шляхом.

схожі статті
  • Вазомоторний риніт: чим відрізняється лікування у дорослих і дітей
    24 серпня 2018
    Вазомоторний риніт: чим відрізняється лікування у дорослих і дітей

    Хронічне захворювання, яке супроводжується розширенням кровоносних судин, неможливістю їх самостійного звуження і, як наслідок, постійний набряк слизової носа — так можна визначити вазомоторний риніт. Лікування цього захворювання безпосередньо пов'язане з причиною його виникнення. У багатьох випадках встановити точну етіологію досить складно.

    докладніше
  • Як викликати дитячого лікаря додому в Києві
    18 вересня 2019
    Як викликати дитячого лікаря додому в Києві

    На сьогоднішній день все більш популярним є виклик лікаря додому. У зв'язку з нововведеними медреформи, викликати педіатра додому в Києві з державної поліклініки досить важко.

    докладніше