Закрити
    Госпіталізація
    цілодобово

    Графік роботи:
    пн.-пт.: 8:00-20:00 сб.: 09:00-18:00 нд.: вихідний
Замовлення зворотного дзвінка
Заявка на прийом
Київ, Глибочицька 17 (Лук'янівська), Київ, Ревуцького 6 (Позняки)
RU UA
Чи потрібно робити щеплення
02 жовтня 2019

Чи потрібно робити щеплення

Тема вакцинації на сьогоднішній день як ніколи актуальна. Серед батьків бурхливо обговорюється, потрібно, чи ні робити щеплення дітям, чи безпечно це.
Чи потрібно робити щеплення

Противники вакцинації поширюють різні міфи, наприклад, "дитина може померти від побічних ефектів вакцини", "щеплення містять в своєму складі токсичні речовини", "імунітет після перенесеного захворювання більш стійкий, ніж після щеплення" і багато іншого, не підтверджене реальними фактами.


Перед тим, як розбиратися, чи потрібні щеплення дітям, слід з'ясувати, що ж вони собою являють.


Вакцина — це імунобіологічний препарат, виготовлений з ослаблених, або мертвих мікроорганізмів, продуктів їх життєдіяльності, або їх антигенів, отриманих методами генної інженерії.


Щеплення, або вакцинація — це введення вакцин з метою стимуляції імунітету до захисту організму від інфекційних захворювань. Ще один поширений міф — "ослаблені мікроорганізми, що входять до складу деяких вакцин, здатні викликати захворювання". Однак, безліч досліджень довело, що вакцини містять дуже малу, недостатню для розвитку захворювання кількість мікроорганізмів і тому є цілком безпечними!


Далі в статті розповімо, чи потрібно робити щеплення дітям, чи обов'язково це, а також які існують за і проти вакцинації і в яких випадках проводити вакцинацію протипоказано.


Навіщо потрібні щеплення дітям?


Чи потрібні щеплення дітям? Багато батьків не розуміють, навіщо потрібні щеплення дітям і є завзятими противниками вакцинації. Саме через це в нашій країні до цих пір існують епідемії таких небезпечних інфекційних захворювань, як кір, дифтерія, правець! У той час, як, наприклад, в США, де вакцинується понад 90% населення, випадки даних захворювань поодинокі.


Отже, навіщо потрібні щеплення дітям? Щеплення потрібні в першу чергу для того, щоб запобігти розвитку у дитини певного інфекційного захворювання і / або полегшити перебіг цього захворювання і запобігти розвитку ускладнень!


Ефективність деяких вакцин досягає 97-98%. І хоч стовідсоткової гарантії, що дитина не захворіє, вакцини не дають, численні дослідження показали, що у вакцинованих дітей будь-яке інфекційне захворювання протікає значно легше, ніж в невакцинованих! Крім цього, інфекційне захворювання в вакцинованих дітей, на відміну від невакцинованих, вкрай рідко веде до летального результату.

Ще один важливий аргумент при питанні, чи потрібні дітям щеплення — це вироблення стійкого імунітету після вакцинації. Після щеплення дитина захищена від захворювання на тривалий термін, а в деяких випадках навіть довічно!


Щеплення дітям: робити чи ні. За та проти


Чи обов'язкові щеплення дітям? Робити, чи ні щеплення — справа кожного з батьків. Попередньо педіатр повинен пояснити показання до проведення щеплення дітям, "за" і "проти" процедури, але вирішують все ж батьки. Також в засобах масової інформації можна натрапити на величезну кількість інформації, що стосується щеплень. Робити, чи ні їх дитині — головна тема для дискусії.


Отже, чи потрібні щеплення дітям — за і проти? Серед батьків існують різні думки з цього приводу, однак, лікарі практично одноголосно наполягають на важливості та необхідності вакцин! Основні "за", що стосуються вакцинації, включають:


  • Ризик дитини заразитися інфекційним захворюванням значно знижується.
  • Якщо дитина все-таки захворіла, ризик розвитку ускладнень і летального результату значно знижується. Захворювання в вакцинованих дітей протікає в легких і середньо формах.
  • Завдяки вакцинації знижується ризик зараження інших дітей.
  • Вакцинація сприяє виробленню колективного імунітету, а отже, повного зникнення захворювання в майбутньому (як, наприклад, віспа, поліомієліт та ін.).

Проведення щеплення дітям свідчить про високу обізнаності батьків!

Мінуси вакцинації досить відносні. До них іноді відносять наступне:


  • Відсутність стовідсоткової гарантії того, що щеплена дитина не захворіє в майбутньому.
  • Вартість деяких вакцин може здаватися батькам занадто високою.

Чи потрібно робити щеплення дітям до року


Чи потрібно робити щеплення дітям на першому році життя — одне з найбільш поширених питань педіатра. У цей період дитина повинна отримати щеплення від туберкульозу, гепатиту В, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, коклюшу, Hib-інфекції. При відсутності протипоказань ці вакцини дитині потрібно робити обов'язково!


Чи потрібно робити щеплення дітям до року, якщо вони були народжені передчасно? Недоношеним дітям, так само як і доношеним, необхідно проводити всі необхідні на першому році життя щеплення. При цьому доза і календар вакцинації недоношених дітей нічим не відрізняється від таких у доношених!


Таким чином, відповідь фахівців на питання, чи потрібно робити щеплення дітям до року, безперечно позитивне!


Коли не можна робити щеплення


Практично всіх батьків цікавить, коли не можна робити щеплення. Протипоказань, коли не можна робити щеплення, не багато, але все ж вони існують і про них варто знати! Це допоможе уникнути ускладнень вакцинації.


Отже, випадки, коли не можна робити щеплення, можуть бути представлені таким:


  • Гостре захворювання, що супроводжується температурою 38 ° С і вище.
  • Алергічна реакція на введення попередньої дози вакцини.
  • Наявність підвищеної чутливості до одного з компонентів вакцини.

Недоношений новонароджений з масою тіла менше 2 кг — це є протипоказанням до проведення БЦЖ, так як дана вакцина повинна вводиться під шкіру, а при глибокій недоношеності товщина шкіри недостатня для ін'єкції.

схожі статті